Redaktionens kluckande klappar 2019

Det är inte så lätt att köpa julklappar till sina vänner och familj alltid men det är inte alltid lättare att önska sig något själv. Något drickbart kanske? Lagom till jul har vi samlat några härliga rekommendationer från några av våra eminenta tomtenissar ute i landet, nämligen våra skribenter.

Andreas Grube

Kavalan Solist Sherry Cask
Nr 85319, 1 301 kr
Visst blir man glad när whisky av den här kalibern dyker upp på Systembolagets fasta hylla? Kostar ju en slant, men så är det också en veritabel fullträff med extra allt. Sjukt bra. Doften rätt mjuk och förförisk men smaken går på knock mot smaklökarna. Bra tryck i alkoholen (57,1 %) så den avnjuts helt klart bäst med en droppe vatten.

The Balvenie Double Wood 12 Years
Nr 10477, 489 kr
En whisky jag ständigt återkommer till, dels för att jag älskar Balvenies smakstil, dels för att det här är sjukt mycket whisky för pengen. Riktigt snyggt hantverk som kombinerar finess och elegans med smakdjup och koncentration, där kanelkrydda och fat möter apelsinzest och torkade aprikoser. Hatten av!

Tomintoul Peaty Tang
Nr 327, 299 kr
Enkel men klart schysst brukswhisky som dök upp på fasta hyllan i våras. Lätt och elegant i stilen med gott om vaniljkola, gula äpplen, örter, ljus choklad och honung, toppat med en lätt överton av rök. Klart bra single malt för den här ynka pengen. Texten på etiketten sammanfattar det hela bra: »the gentle dram«.

Följ Andreas Grube på Instagram:
@andreasgrube.

Frida Birkehede

Tomatin 14 Year Port Wood Finish
Nr 85003, 595 kr
På julen vill jag mysa ner mig i soffan med nära och kära, och en whisky som verkligen är just mysig är denna. Här får du söta röda bär, torkade plommon, vingummin, gräddkola, tropisk frukt, valnötter och varma kryddor för pengarna.

Elijah Craig Small Batch Kentucky Straight Bourbon
Nr 82472, 569 kr
En söt, balanserad bourbon efter en rejäl måltid är underskattat. Elijah Craig tillhör en av favoriterna, med en fyllig smak av vanilj, hasselnötskräm, ek, bakade äpplen, kardemummaknyte, bränd karamell och pepprig kanel mot slutet.

Ledaig 18 Years
Nr 85848, 1 450 kr
Detta är en riktigt underskattad whisky, och är du ute efter tung sherryrök har du hittat rätt! Här trängs kaxiga toner av gummi, torvrök, peppar och verkstadsgolv med söta russin, inlagda körsbär, saltlakrits och ljuva julkryddor.

Följ Frida Birkehede på
www.anglarnasandel.se.

Annelie Huczkowski

Amrut Naarangi
Nr 40408, 1259 kr
En spännande whisky från indiska destilleriet Amrut i Bangalore, lagrad på fat som mättats med spansk Olorososherry och apelsinskal. En kryddig smakexplosion som skänker julfeeling och passar utmärkt att avnjuta efter såväl pulkaracet som framför Kalle Anka, tjuren Ferdinand och alla deras vänner.

Mackmyra Vintersol
Nr 40635, 599 kr
En svensk single malt whisky framtagen i samarbete med välrenommerade portvinsproducenten Quinta Do Vallado i portugisiska Dourodalen. En elegant whisky som bjuder på sinnesfyllt välbehag med inslag av björnbär, päron och turkish delight samt toner av rostad ek och mandel i alla dess former.

Westland Sherry Wood
Nr 40637t, 899 kr
En skotskinspirerad amerikansk single malt whiskey som nyligen lanserades på Systembolaget. Ett innovativt destilleri som vågar ta ut svängarna i tillverkningsprocessen och experimenterar med såväl varierande kornsorter såsom rostad malt. Deras Sherry Wood är för mig en nyanserad whiskey med
julig touch av torkad frukt, kryddig ek och söt lönnsirap.

Följ Annelie på www.sinnenochnyanser.se,
Sinnen och NyanserFacebook eller Instagram.

Martin Ahlquist

anCnoc 2002
Nr 11631, 799 kr
En härligt fruktig ickerökare med toner av galiamelon och päron som visar hur bra en 15-årig whisky kan vara. Som en riktigt bra whisky gör, håller den hela vägen vad den lovar i doften. Finns bara ett fåtal kvar dock, så skynda fynda!

High Coast – Berg
Nr 84917, 549 kr
En riktig godiswhisky! Fylliga sherrytoner, röda Ferraribilar och Kungen av Danmark i härlig kompott. Det är svårt att förstå att denna whisky bara är strax över 6 år. Den håller för sin ålder en exceptionellt hög kvalité. Högst prisvärd och rekommenderas varmt!

The Glenlivet Nadurra Peated Whisky Cask Finish
Nr 82685, 519 kr
Redigt stark och kanske något bufflig med sin höga procent, men fungerar förvånansvärt bra ovattnad, även om den tål en del vatten. Tydliga toner av päron och vanilj, samt lakritsrot och en mycket trevlig touch av rök från faten den lagrats i. Perfekt för den som uppskattar fatstark whisky.

Följ Martin på Instagram: @MartinsMalts.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!