Tullibardines hyllning till egna markisen

Porträtt av en jacobin. Antagligen William Murray.

William Murray var en skotsk adelsman med en oherrans massa titlar, en av dem var Marquees of Tullibardine. Han var inbiten jakobit och deltog i försök att återge släkten Stuart kungatronen. Det misslyckades gång på gång och William Murray blev fängslad, men lyckades fly, blev efterlyst med en belöning på 2 000 pund men lyckades hålla sig undan. Så småningom blev han förstås beundrare av Bonnie Prince Charlie – eller Karl Edvard Stuart, också kallad ”den unge pretendenten”. 1745 fick han det ärofyllda uppdraget att veckla ut den stuartska flaggan vid Glenfinnan och utropa Charlie till kung. Men redan året därpå slogs jakobiterna ned vid slaget vid Culloden och William Murray blev tillfångatagen och internerades i The Tower men dog bara några månader senare – 57 år gammal.
Tullibardine Distillery

Men han har också en alldeles egen whisky – eler fem stycken faktiskt. Det är förstås destilleriet Tullibardine som gör dem. Destilleriet ligger precis vid gränsen till det skotska höglandet, nära en del av Ochil Hills, kända för sitt klara källvatten och det är det som används vid destilleriet ända sedan 1949. Destilleriet ligger i byggnader där det lär ha funnits ett bryggeri redan 1488 – därav årtalet på deras etiketter. Det är också Tullibardines single malt som utgör ryggraden i blenden Highland Queen.

I Tullibardines The Marquess Collection finns sedan tidigare en från 2004, en från 2005, The Murray Châteauneuf-du-Pape och Tullibardine The Murray Marsala Finish (nr 82315, 739 kr), som dök upp härhemma för någon dryg vecka sedan. Den 13 augusti kommer så en femte: Tullibardine The Murray 2007. Den har mognat i ex-bourbonfat och butlejerats vid sin fatstyrka (56,6 %). I destilleriets egna smaknoteringar nämns ”citronmarängpaj med vaniljglass och antydningar av kokos”.

Tullibardine The Murray 2007

Nr: 40796
Pris: 699 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!