Alkoholfritt rekord på nätet

Alkoholfria drycker har blivit allt mer populärt i Sverige de senaste åren, särskilt alkoholfritt öl. Nu visar färsk statistik som visar att försäljningen på nätet har slagit rekord i dessa coronatider. Under mars till september ökade försäljningen av alkoholfritt öl i näthandeln med hela 351 procent jämfört med samma period 2019.

För att ett öl ska klassas som alkoholfritt i Sverige får det innehålla max 0,5 procent alkohol. Det finns huvudsakligen två sätt att brygga alkoholfritt öl. Det vanligaste är att man brygger ölet precis som vanligt och när det är färdigt så tar man bort alkoholen med hjälp av så kallad vakuumdestillering. Man kan också brygga ölet alkoholfritt från början. Då arbetar man med ”stopp-fermentering” vilket innebär att vörten kyls ner när den jäst till 0,5 % och jästen tas bort från ölet, vilket avstannar processen.

2014 drack svenskarna 5 miljoner liter alkoholfri öl, i år kommer försäljningen att uppgå till över 20 miljoner liter. Ett av bryggerierna som har märkt av den ökande konsumtionen är Carlsberg Sverige som var tidigt ute med att satsa på alkoholfri öl.

Carlsbergs VD Peter Hammarstedt

– Vi lanserade Carlsberg Alcohol Free för snart 15 år sedan. På den tiden fanns det många fördomar, framförallt att alkoholfri öl inte smakade tillräckligt bra. Men under de senaste åren har svenskarna verkligen fått upp ögonen för alkoholfri öl. Vi har idag åtta olika alkoholfria öl i vår portfölj, men storsäljaren är fortfarande Carlsberg Alcohol Free som har en marknadsandel på 28 procent, säger Peter Hammarstedt, vd för Carlsberg Sverige och fortsätter:
– Många passar säkert på att köpa alkoholfri öl när de handlar mat på nätet. Alkoholfri öl är en utmärkt måltidsdryck och en av de stora fördelarna är att man kan njuta av en god öl till maten och direkt efteråt sätta sig i ett möte eller i bilen, säger Peter Hammarstedt.

Sveriges tio mest populära alkoholfria ölvarumärken
Carlsberg
Mariestads
Falcon
Staropramen
Norrlands Guld
Brutal Brewing
Heineken
Brooklyn
Gotlands Bryggeri
Eriksberg

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!