72-årig Macallan slog svenskt rekord

Idag skrevs historia för en dryckesauktion i Sverige då en 72-årig whisky från The Macallan klubbades för ett slutpris av 522 000 kronor (som inklusive köparprovision uppgår till totalt 626 400 kr). Flaskan såldes via Systembolagets dryckesauktion genom Bukowskis.

– Rekordet är ett kvitto på ett ökat intresse och efterfrågan för whisky inom det exklusiva segmentet på den svenska marknaden och för whisky generellt, säger Torkel Wilund, Head of Marketing, Edrington.

Whiskyn, som är destillerad 1946, går under namnet The Macallan 72 Years Old Lalique The Genesis Decanter och gjordes i en upplaga i en upplaga om 600 stycken.

Det tidigare svenska rekordet från december 2018 låg på 332 000 kronor, och det var också då en whisky från The Macallan – en 55-årig Lalique.

The Macallan 72 Years Old Lalique The Genesis Decanter lanserades 2018 som en hyllning till The Macallans nya destilleri i Easter Elchies Estate i Speyside, Skottland.

Flaskan är buteljerad för hand i Craigellachie, och designad i kristall från Cristallerie Lalique. Lådan är formgiven av N. E. J. Stevenson.

Smaknoter enligt Edrington:
Doft: En utsökt början av bränd torv leder till en mjuk, åldrad ek-röks doft. En kropp bestående av uppfriskande citrus, citron och gröna äpplen, med en bakgrund av vanilj, russin och en liten hint av ingefära.
Smak: Delikat rökt torv kombineras med mjuk vanilj och en förvånade smak av söt rökt ek . En mild trä-krydda kombineras med rökt torv som gradvis bleknar och lämnar en viskös munbeläggning av citrusfrukt och subtilt grönt äpple.
Finish: Medium och fruktig med en känsla av sötad ek

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!