Premiär för Mackmyras körsbärsrök

Mackmyras master blender Angela D’Orazio

Så här säger Mackmyras Master Blender Angela D’orazio:
– För mig är en mogen och rökig whisky, som denna, med slutfinish på körsbärsvinsfat en riktig ”end-of-the-year-whisky”. Den passar fantastiskt tillsammans med en Roquefortost eller en mjuk, mogen Brie och några nötter för att avsluta en fin middag med familj och vänner i höstmörkret. Den har en perfekt tydlig rökighet som inte tar över de andra finstämda smakbärarna i whiskyn.

Moment Körsbärsrök är destillerad på Mackmyra Bruk 2010 och 2011. Receptet är en kombination av rökigt destillat som lagrats på ex-Bourbonfat, samt destillat som lagrats på fat som mättats med körsbärsvin.

Emmas smaknoter Mackmyra Moment Körsbärsrök
Faten man har använt är mättade med körsbärsvin innan Mackmyra använder dem till slutfinish på den här whiskyn. Det känns i smaken men det är svårt att sätta fingret på exakt hur det påverkar slutresultatet.

Doften är intensiv –  lite spetsig i sin inledning och tydlig i sin rökighet, men med ett par droppar vatten växer den till något helt annat. Då kommer något fruktigt, friskt och bärigt fram bakom de murriga tonerna.

Smaken är djup och muskulös med flera dimensioner. En pepprig torrhet från faten infinner sig, den rökiga doften finner man i smaken också men den går mer åt eldat enris och tillsammans blandas de med toner av choklad, mjuk kola, och vinösa nyanser.

Finishen hänger kvar med en fattorr munkänsla och det blandat med lätt rökighet ihop med mandel, vaniljkaka och röda bär följer hela vägen till slutet.
Jag kan inte annat än säga att det här är whiskyn som sammanfattar 2020 på bästa tänkbara vis. Flera dimensioner och mycket av allt!

Mackmyra Moment Körsbärsrök

Nr: 83522
Pris: 1 199 kr (70 cl)
Lansering: 25 november

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!