Thisted bryghus: Øl att hygge

A/S Thisted Bryghus är ett bryggeri med över hundra år på nacken. Deras historia började i september 1902 när Emil Knudsen tog ett initiativ till ett möte med den lokala banken. Tanken var att plocka upp resterna av det nedstängda Thisted Aktiebryggeri från 1899.

Aktiekapitalet på 40 000 kronor fick de ihop snabbt och kunde skapa det nya A/S Thisted Bryghus. En bolagsstämma sammankallades i oktober och efter det var bryggeriet snabbt igång.

Deras första öl levererades redan den 15 januari 1903. Nästan femtio år senare, 1951, levererade bryggeriet över 2 miljoner flaskor med öl och sodavatten.

Idag ägs Thisted Bryghus av cirka 2 200 ölälskande aktieägare och 2019 flyttade de in i nya lokaler. Idag levererar de cirka 9 miljoner flaskor öl och utöver det tillkommer även fatölet.

Kjeld Vang Lauritsen är en av två bryggare på bryggeriet och han har haft ett genuint ölintresse i över 15 år.
– Tidigare drack jag mest pilsner och lager, men ölet som startade min ölresa och öppnade mina sinnen för nya spännande smaker, var en Brøckhouse IPA. Allt fler nya mikrobryggerier började öppna runt om i Danmark och för att komma in i ölbranschen började jag jobba som volontär på Thisted Bryghus. Det var under den perioden som intresset för att jobba med ölskapande startade. Jag gick en utbildning till diplomerad bryggare hos Skandinavisk Bryggerhøjskole i Köpenhamn och nu har jag jobbat på Brygghuset i fem år, säger Kjeld.

Det absolut bästa med jobbet enligt Kjeld är att få vara med i hela den kreativa processen när det kommer till att skapa öl, som folk verkligen njuter av och längtar efter. Den processen brukar ofta börja med ett samarbete med försäljningsavdelningen, som har tät kontakt med deras kunder.

– När vi har arbetat fram ett recept så brygger vi en liten testbryggning och gör småjusteringar tills vi är helt nöjda. Att få fram helt rätt resultat när det kommer till både smak, arom och inte minst färg brukar ta cirka ett halvår för oss.

Idag har de cirka 55 olika öl i sortimentet, om man räknar både standard- och säsongsutbudet. Det öl som de haft längst i sortimentet är deras Pilsner. Den har justerats lite under årens gång, men finns fortfarandet med i sortimentet som en riktig klassiker, stadigt efterfrågad av deras kunder.

– Något vi under åren satsat mycket på är vårt ekologiska utbud och vi har bryggt våra ekologiska öl i 25 år. Vi var faktiskt det första bryggeriet i Danmark som lanserade en helt ekologisk öl, vår ekologiska Pilsner. När vi började kunde vi bara få våra råvaror från Tyskland. För ungefär 11 år sedan kom den lokala bonden Nicolaj Nicolajsen på idén att han skulle göra sin egen whisky på spannmål från sina egna åkrar. Det slutade med att han startade sin egen maltgård och han tillverkar många spännande malttyper. Det har inneburit att vi kan brygga vårt ekologiska öl på enbart danskproducerad malt. Idag utgör faktiskt den ekologiska ölen hela 30 procent av vår produktion. Vi försöker använda malt främst från Danmark i alla våra produkter, men den specialmalt vi behöver köper vi in från Tyskland, Belgien och England. Humlen kommer från de ledande leverantörerna på marknaden.

Åren 2015, 2016 och 2017 vann Thisted Bryghus priset Årets bästa bryggeri. Utmärkelsen delas ut av föreningen Danska ölentusiaster.

– Vi är naturligtvis oerhört glada över att föreningens medlemmar valde att ge oss den äran tre år i rad och det betyder naturligtvis mycket för oss att få det erkännandet.
Danmark är fortfarande bryggeriets största marknad, men de exporterar även en liten del av sortimentet, främst deras Limfjord Porter. Det är deras absolut populäraste öl idag, som även har lanserats i Sverige.

– Den första december 2020 inledde vi ett samarbete med Spivi Sverige och nu finns Limfjords Porter på hyllorna i cirka 100 av Systembolagets butiker, säger Aage Svenningsen, administrativ chef. Lanseringen pågår under 12 månader och efter det görs det en bedömning om den kommer att lanseras i alla Systembolagets butiker. Jag tror att vi på Thisted Bryghus har stora möjligheter att lyckas på den svenska marknaden, bland annat för att den ligger så pass nära vår hemmamarknad. Redan nu finns det flera svenska konsumenter som känner till och har en relation till Thisted Bryghus och våra öl, genom sina semestrar och resor i Danmark. Vi har flera spännande produkter som vi tror skulle passa den svenska ölälskaren och vi står redo att leverera fler sorter.

I Danmark kan du köpa deras öl i detaljhandeln, på flera barer och restauranger. De säljer även fat till privatpersoner och du har också möjlighet att hyra ett fatölsystem från dem, perfekt till festen.

– Vi levererar flera populära presentförpackningar och en av dem kallar vi »Smakupplevelser«, vilken innehåller 12 olika 33 cl öl, både konventionella och ekologiska. Sedan har vi även vår Limfjord Porter presentförpackning med fyra olika varianter av porter. I vår lyxigaste presentförpackning hittar du fem spännande öl i 50 cl utgåvor. När julen närmar sig levererar vi också vår extremt populära julkalender med 24 olika öl, som passar i vintermörkret. Det blir smått otroliga 45 000 julkalendrar varje år, säger Kjeld.

Har du vägarna förbi Thisted på den nordvästliga delen av Jylland, i landsdelen Thy, är du välkommen att delta i deras visningar av bryggeriet. Under sommaren håller de 2–3 turer i veckan och under resten av året kan du boka in ett besök som grupp. Efter visningen serveras sex olika öl för provning, allt inramat med berättelser om öl i allmänhet och roliga anekdoter om bryggeriets historia i synnerhet.

– Vi har investerat i ny bryggningsutrustning, så vi ser verkligen fram emot framtiden och förväntar oss att stadigt växa lugnt och sansat samt att hela tiden utveckla bryggeriet. Samtidigt strävar vi efter att varje år komma med några nya spännande ölnyheter till våra trogna kunder.

Danskarna är experter på att »hygge sig«, det vill säga njuta av livet. Så vi kan väl hålla tummarna för att suget från Sverige blir tillräckligt stort, så att vi alla kan få hygge oss med fler av brygghusets spännande brygder.

Text: Peter Fredberg Foto: Thisted Bryghus

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!