Historien bakom Irish Coffee + recept

Så här gör du för att enkelt blanda en värmande Irish Coffee till efter vinterbadet – eller om du bara känner dig lite frusen.

Du behöver:
2 tsk farinsocker 4-5 cl Tullamore D.E.W. (eller liknande irländsk whiskey)
1 kopp varmt kaffe
Grädde
Sked att röra med

Gör så här:

  1. Skaka grädde till en luftig konsistens förslagsvis i en shaker.
  2. Häll upp whiskeyn i ett värmetåligt glas eller en mugg. (har du inget cl mått kan du ta hjälp av skruvkorken på din Tullamore D.E.W. Ca 3 korkar)
  3. Blanda sedan i farinsocker i whiskeyn och fyll på med varmt kaffe.
  4. Rör om ordentligt med skeden så att sockret löses upp.
  5. Toppa den varma drycken med den luftiga grädden upp till kanten och njut!
    Allt om Whisky rekommenderar att strö lite farinsocker ovanpå.

Historien bakom Irish Coffee
Den varma kaffedrinken sägs ha skapats vintern 1943 på Shannon Airport (Foynes Port) på Irland av Joseph ”Joe” Sheridan.
Sent en vinternatt 1943 lämnar ett passagerarflyg Foynes med destination New York. Efter flera timmar i luften försämras vädret drastiskt över atlanten och kaptenen tvingas vända om för att invänta säkrare förhållanden. Ett Morse-meddelande skickas till Foynes kontrolltorn för att informera flygplatsen om planets återkomst. Joe Sheridan med personal kallas tillbaka till restaurangen för att ta emot de skärrade och frusna passagerarna och erbjuda något varmt och stärkande vid landning.

Joe blev enligt historien inspirerad av de tuffa och kalla väderförhållandena och lät blanda i lite irländsk whiskey tillsammans med kaffet och toppade upp med lättvispad grädde. Den varma kaffedrinken gjorde omedelbar succé och legenden säger att tystnaden lade sig i restaurangen när de trötta och frusna gästerna inmundigade den varma och stärkande drycken. En av passagerarna ska senare ha tackat Joe för det underbara kaffet och frågat om det var så kallat ”Brazillian Coffee?”. Joe svarade då skämtsamt: ”Nej, det är Irish Coffee!”

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!