Kronvodka i fin förpackning + drinkrecept

Kronvodka är en svensk vodka med kungligt arv från 1700-talet då Kronan med regent Gustav III i spetsen såg till att inrätta ett sextiotal kronobrännerier som var statens (kronans) anläggningar för brännvinsbränning. De infördes efter beslut vid en hemlig konselj i juli 1775 i syfte att förbättra landets ekonomi, och införsel av utländskt brännvin förbjöds (husbehovsbränning var sedan tidigare förbjudet). Ett sextiotal brännerier inrättades.

Det gick dock inte att stävja husbehovsbränningen och därtill ökade supandet till följd av det ökade utbudet. Dessutom gick verksamheten med förlust. Till följd av detta stängdes de flesta brännerierna redan 1787.

Sedan Gustav III:s dagar har den traditionella processen att destillera förfinats och idag är Kron en högklassig och ansedd vodka som dessutom är unik i sitt slag.
– Det som främst ger Kronvodka sin enastående karaktär är den fatlagrade kornspriten som är destillerad i kopparpannor på samma sätt som maltwhisky. Vi lagrar sedan vår kornsprit på utvalda bourbonfat i 2 ½ år för att utveckla den stil vi kallar Kron, säger Jonas Odland, Master Blender hos Altia och för Kronvodka.

Nu har Kronvodkan lanserats i en presentförpackning i begränsad upplaga och endast under en kortare tid.

Vodka Martini

Ingredienser:
6 cl Kronvodka
1 cl torr vermouth
Oliv (på drinkpinne)
Is
Börja med att blanda Kronvodka och vermouth i ett rörglas. Fyll det sedan rikligt med is och rör drinken med sked i minst 15 sekunder. Sila därefter upp drinken i ett väl anpassat drymartini-glas. Sätt en oliv på en drinkpinne och lägg i glaset som garnityr.

Blinier med kaviar

Ingredienser:
160g bovete
1 msk socker
7 g torrjäst
2 dl mjölk
1/2 dl gräddfil
1/2 tsk salt
2 st ägg

Blanda bovete, torrjäst och socker.Smält smör och tillsätt mjölk och gräddfil, värm till fingervarmt. Vispa i mjölk i mjölblandningen, vispa i ägg och salt. Låt stå i rumstemperatur till jästen är aktiverad och börjar att bubbla. Stek blinierna i smör. När de börjar bubbla på ovansidan är det dags att vända och steka 2 min på andra sidan. Blinierna ska vara som en pingisboll i storlek. Toppa med smetana, finhackad schalottenlök, finhackad cornichon, hackad hårdkokt äggula, gräslök och kaviar.

Kronvodka

Nr: 4
Pris: 239 kr (70 cl)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!