Plantation + Mackmyra = världens första flytande lagringsplats

Erik Bräck, Mackmyra och Alexandre Gabriel, Plantation

Plantation Rum och svenska Mackmyra har haft täta samarbeten redan tidigare. Nu tar man nästa steg och gör gemensam sak med en ”floating cellar” i Paris som både ska agera lagringslokal och upplevelsecenter.
Alexandre Gabriel från Maison Ferrand hörde av sig och berättade om den här drömmen han hade, och frågade rakt ut om vi ville vara med på ett hörn, säger Eric Bräck, fatkonceptansvarig på Mackmyra

Samarbetet mellan Mackmyra och Plantation Rum sträcker sig många år tillbaka i tiden vid det här laget. Den första releasen man gjorde tillsammans var säsongssläppet Vinterdröm från december 2016, där whiskyn delvis slutlagrats på fat som tidigare innehållit rom från Barbados och Jamaica. Med åren har det blivit ytterligare ett antal samarbeten.

– Vi försöker ju alltid hitta nya vägar med våra fat, och med Maison Ferrand så har vi hittat ett givande samarbete där bådas koncept passar väl och där vi båda får ut mycket av varandra, säger Eric Bräck

Nu inleder man alltså ytterligare ett nära samarbete med världens första flytande lagringsplats – en ombyggd pråm som ligger förtöjd vid Seines strand i Paris, ett stenkast från Eiffeltornet. Pråmen ligger redan nu på plats i Paris, även om ombyggnationen av den är inte helt klar. När den väl är redo för invigning kommer den att ha plats för 1 500 fat, varav 400 är vigda för Mackmyra.

– Placeringen är viktigt, dels såklart för att det ska vara spektakulärt men också för att det ska kunna bli en central mötesplats, inte bara för kunder som har fat där utan också för affärsmöten och liknande. Med modern, innovativ whisky i världsklass ger vi nu upplevelsen ytterligare en dimension, säger Patrick Björsjö, ansvarig för marknad och upplevelser på Mackmyra.

Förutom själva lagret kommer pråmen också att inrymma en bar och en restaurang som ska vara öppen för allmänheten. Planen är också att kunna köra guidade turer och visningar ombord.

– Hela idén med en ”floating cellar” kommer från Alexandre Gabriel, han har ju gjort sig känd för att vilja testa udda lagringsfilosofier, och med det här projektet vill han undersöka vad en lagringsplats i ständig rörelse har för påverkan på lagringsprocessen. Det var inte svårt för oss att tacka ja till att vara med på det här, säger Eric.

De 400 fat som Mackmyra kommer att placera ombord ligger i skrivande stund i Bodås gruva och fylls efterhand efter önskemål från kunderna. Inom kort kommer de att transporteras ner till Paris och den flytande whiskykällaren.

På grund av pandemiläget vet man ännu inte exakt när invigningen kommer att ske, men planer smids och arbetet framåt fortskrider i snabb takt.

Ferrand har avsatt en projektledare som är dedikerade enbart till det här projektet, så det här är en jättestor satsning och definitivt ett stor och viktigt kliv uppåt i upplevelsen för Maison Ferrand. Och så fort det går kommer vi att ha en mäktig invigning, säger Patrick Björsjö.

Andreas Grube är en mångsysslare med många strängar på sin lyra: journalist, sommelier och dessutom musiker och kompositör som skriver musik åt såväl film och tv som diverse popartister. Här på Allt om Whisky deltar han både som provare och med initierade reportage om personerna och platserna bakom spriten.