Svenska Bergslagens Trollhare – Enastående nykomling

Bergslagens destilleri lanserade i veckan en ny whisky, Trollhare. Det är det femte och sista släppet i deras Väsenserien 2. Det här skulle kunna vara den där whiskyn man väljer om man bara får välja en att dricka på en öde ö. Den har så mycket av allt och ju mer man sitter och mediterar över glaset ju mer finner man. Ibland dyker den upp, whiskyn man aldrig kommer glömma att man testade. Det här kan vara en av dem.

Trollhare är 9 år gammal och kommer från fat som är från det nedlagda Grythyttan Whisky. Man har använt gamla sherryfat och fat som innehållit Brandy.

Smaken på whiskyn är intensiv. Det är mycket av allt och till en början lite svår att få grepp om. Men håll i hatten – det här är en otroligt välgjord whisky.
Den är stark, men om jag får ge ett tips, så testa den utan vatten först. Doften är murrig, söt, full av torkade frukter, persika och en intensiv doft av brynt smör och vanilj. Smaken är stor och intensiv. Den har en söt och fruktig inledning som sedan går mot exotiska frukter, torkade dadlar och apelsinmarmelad. En tydlig pepprighet gör sig påmind i eftersmaken tillsammans med rostad ek, hasselnötter och ett visst vinöst inslag.
Trollhare gömmer sina 57% i alkohol väl. Magiskt!

Nr: 36378
Volym: Flaska 500 ml
Alkoholhalt: 57%
Antal: 756 flaskor
Pris: 995 kr
Betyg: 9,6p/10p

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!