Sveriges Bästa Gin & Tonic 2021

För sjätte året arrangerar Schweppes Sveriges Bästa Gin & Tonic, tävlingen där hemmamixare och professionella bartenders tävlar i konsten att kittla smaklökarna med en Gin och Tonic. I år är det William Prütz och bartendern Mimmi Arvidsson har blandat de vinnande drinkarna.

Vinnare i Sveriges Bästa Gin & Tonic i bartenderklassen 2021

Sommar på bryggan” av Mimmi Arvidsson, bartender på Schnitzelplatz Lagerhuset, Göteborg.

Ingredienser
Is
5 cl Brygga Lilla London Gin
5 cl färskpressad, sötad juice av galiamelon
10 cl Schweppes Tonic & Twist of Lime
Frysta kulor av galiamelon
Citronmeliss
Rosenvatten
Ätbara blommor
Gurkskiva skuren på längden

Gör så här: Placera en längdskuren gurkskiva längs glasets insida. Addera juice av galiamelon och fyll sedan upp glaset med is. Lägg i tre frysta melonkulor och blad av citronmeliss. Tillsätt gin och toppa upp glaset med Schweppes Tonic & Twist of Lime. Spraya rosenvatten i glasets öppning. Garnera med ätbara blommor och citronmeliss.

Melonjuice
1 Galiamelon
5 dl Socker
5 dl Vatten
Gör så här:
Dela galiamelonen på mitten. Ena halvan skärs i bitar. Lägg bitarna i en kastrull ihop med lika delar vatten och socker. Koka upp under omrörning till dess att sockret smält och melonen blivit mjuk. Ta från spisen och låt svalna. Låt melonen ligga kvar i sockerlagen över natten. Sila ur melonen ur lagen. Ta fram andra halvan av melonen och mixa den ordentligt i en mixer. Tillsätt melonsockerlag till den mixade melonen motsvarande 10cl melonsockerlag per 1kg melon. Smaka av så du får en fin sötma. Sila ur genom en finmaskig sil och därefter genom en silduk.

Melonkulor
1 Galiamelon
Gör så här: Gröp ur melonköttet med ett kuljärn så det formas. Frys in över natten.

Vinnare i Bästa Gin & Tonic i hemmamixklassen 2021

The Sauvignon GT” av William Prütz, kock från Motala.

Ingredienser
Is
5 cl Sorgin Yellow Gin
1 cl Sockerlag smaksatt med ingefära och vanilj
10 cl Schweppes Tonic & Pink Pepper
Apelsinzest
Torkad apelsin
Gör så här:
Fyll glaset till hälften med is. Tillsätt gin och sockerlag. Rör försiktigt ett par varv med barsked. Toppa upp med Schweppes Tonic & Pink Pepper. Garnera med en remsa apelsinzest och en torkad apelsinskiva.

Sockerlag smaksatt med ingefära och vanilj
7 gram färsk ingefära
1 dl socker
1 dl vatten
1 vaniljstång
Gör så här: Dela vaniljstången på mitten och skrapa ut fröna. Riv skalad färsk ingefära. Värm upp vatten tillsammans med socker så att sockret löser upp sig. Sockerlagen får inte koka. Tillsätt ingefära, vaniljfrön och vaniljstång när temperaturen på sockerlagen är under 75 grader. Låt dra i 1,5 – 2 timmar. Sila av genom en finmaskig sil och häll upp på flaska (vaniljfrön ska komma med).

Torkad apelsin
1 ekologisk apelsin
Gör så här: Skölj apelsinen och torka torr. Skiva så tunt du kan. Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper och låt stå i ugnen på cirka 75 grader i 4-5 timmar, eller tills de är helt torkade. Avlägsna från bakplåtspappret innan de svalnar.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!