Vi var på All in beer fest i Göteborg

Text: Peter Fredberg Foto: Monica Fredberg

Äntligen var det dags för All In Beer Fest, en av de första ölmässorna efter coronarestriktionerna. Årets mässa hölls i nya lokaler hos Elite Park Hotel på Avenyn i Göteborg. Under två dagar besöktes mässan av cirka 2 000 ölnjutare.

Pelle Frost och Victor Dahlberg från All In Brewing arrangerade årets All in Beer Fest tillsammans med projektpartnern The Bishops Arms. Ett samarbete som passade perfekt då The Bishops Arms är den största kunden när det kommer till hantverksöl i Sverige, om man bortser från Systembolaget.

Victor Dahlberg och Pelle Frost

I år hade vännerna satsat mer på europeiska bryggerier. Mycket för att de inte visste hur det skulle gå med festivalen, på grund av situationen i världen.

– Så denna gång blev det mer fokus på både öl och människorna bakom den. Vi passade också på att bjuda in några bryggerier, som kanske inte alltid brukar vara med på liknande mässor, enligt Pelle.

Bland de nya i år fanns bland annat Funky Fluid, Thornbridge, Sudden Death och AF Brew. Det blev till slut cirka 45 utställare, med fokus på hantverksöl i flera olika stilar och inriktningar.

Finska Cool Head Brewing har sedan starten 2016 tagit fram över 200 olika sorter och fokuserar på Nordic Sours och IPA. Deras VD, Cleber Goncalves hade fullt upp med att erbjuda besökarna smakutmaningar med exotiska utgåvor som Salted licorice raspberry sour, Stranger fruits, Double lemon sherbet, Wonderlust fantasy och Blurred lines.

Finska Cool Head Brewing fokuserar på Nordic Sours och IPA. Deras VD Cleber Goncalves erbjöd besökarna smakutmaningar med deras exotiska utgåvor.

Micke Thörnfeldt från The Bisops Arms såg till att vi fick testa öl från det engelska bryggeriet Timothy Taylor. Landlord är deras mest kända bitter ale och den fick vi testa som en Real ale. Real ale är öl som tillverkats på traditionellt sätt, men som fortfarande innehåller en aktiv jästkultur när det tappas på fat. Ölet genomgår en andra jäsning i baren och handpumpas ur faten vid servering, vilket ger den en speciell karaktär som uppskattades av besökarna.

Som två katter bland hermelinerna låg Mackmyra Whisky och High Coast Whiskys montrar bredvid varandra.

– Det är en folklig men samtidigt nördig mässa, men på ett positivt sätt. Den är inte bara till för stenhårda ölkonnässörer utan här kan alla verkligen hitta något för att utmana sina smakupplevelser, säger Eric Bräck på Mackmyra Whisky.

Erik Bräck från Mackmyra Whisky gillade bredden på mässan och att det fanns något för alla.

– Klart att vi sticker ut som whiskyproducenter, men här får folk som kanske aldrig öppnat sig för whisky en chans att mjukstarta in i vår värld. Det är också kul att knyta nya kontakter med bryggerier för att se vilka spännande smaksamarbeten vi kan hitta, säger Peter Söderlund på High Coast Whisky.

En spännande smakresa vi fick uppleva på mässan var samarbetet mellan All in Brewing och de två whiskyproducenterna. Tillsammans hade de tagit All in Brewings Porterface Imperial Porter och lagrat den på ett fat från Mackmyra Whisky och ett fat från High Coast Whisky under en månad. Resultatet från dessa två lagringar var naturligtvis både mörkt och rökigt, men utan att det tog över helt så även ölnyanserna fick ta plats. För att avsluta med en liten tvist så hade de låtit de två lagrade varianterna gifta sig med kaffebönor under ett dygn. Det luktade morgonkaffe med en touch av öl, kanske det optimala sättet att starta dagen?

När det kommer till kaffe så fanns Per Nordby från Kafferäven på plats för att hjälpa både besökare och utställare med en koffeinkick. Det bjöds bland annat på en skön julrost som passade perfekt för en liten fika i halvtid, för att smälta intrycken.

Per Nordby från Kafferäven fanns på plats för att hjälpa både besökare och utställare med en koffeinkick.

Svenska ölfrämjandet fanns på plats och trålade efter nya medlemmar. Med deras app Untappd kunde besökarna i realtid betygsätta ölen de smakade och resultatet visades på en stor LED-skärm. En kul grej då det gick att se hur sin egen favoritöl klarade sig i konkurrensen på mässan och samtidigt kanske lockas att testa något nytt som rankades högt. Anders Davidsson från Svenska ölfrämjandet gillade mässans upplägg med att alla utställare i princip har samma stil i sina montrar.

– Här är det fokus på bryggarna och ölen och alla tävlar om uppmärksamhet på samma villkor. Det är bra för att vissa bryggerier kanske inte har samma ekonomiska muskler som de större när det kommer till att bygga upp stora montrar, vilket annars är vanligt på mässor, säger Anders.

Anders Davidsson från Svenska ölfrämjandet gillade mässans upplägg med att alla utställare i princip hade samma stil i sina montrar.

Amanda Skoog och Anna Pedersen från Helsingborg älskade både mässan och de nya lokalerna. När det kom till favoriten på mässan var de rörande överens, Brewski var det som gällde.

Amanda och Anna från Helsingborg trivdes i de nya lokalerna och av att ha hittat sin nya favorit på mässan. Brewski föll deras val på detta år.

Den rutinerade mässbesökaren Gunnar Hjalmers tyckte att de nya lokalerna och upplägget kändes lite mer personligt, än tidigare år.

– Det är extra kul att de skapar en närhet till alla utställare med fokus på hantverket, bryggarna och drycken. Det är fantastiskt trevligt att få träffa människorna bakom både nya och gamla favoritöl, säger Gunnar.

Simon Larsson från Ostindiska ölkompaniet och den rutinerade mässbesökaren Gunnar Hjalmers tyckte att mässarrangörerna lyckats fånga upp flera spännande och unika utställare.

Tillsammans med alla utställare och partners lyckades Pelle och Victor att skapa en skön och avslappnad miljö där det bjöds på många spännande överraskningar när det kom till smakupplevelser. Är du sugen på att utmana smaklökarna och kanske hitta nya favoriter, så se till att boka in denna mässa 2022!

Följ nästa års evenemang på https://www.facebook.com/allinbeerfest

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!