Tre från Teeling

Trots att destilleriet har mindre än tio år på nacken har Teeling gjort sig ett namn som nyskapande, innovativt och spännande. Ur deras pannor och så småningom fat kommer en strid ström av infall och idéer, alla lika värda att upptäcka. Här är tre nyheter från destilleriet som aldrig står still; En Single Grain gjord på majs, en Sommelier, lagrad på italienska starkvinsfat, och en Renaissance som firar Dublins whiskey med en lagring på Calvadosfat.

Teeling på italienska

Vad händer om man lägger en irländsk whiskeyitalienska dessertvinsfat? Då händer Teeling Sommelier Selection 4 Recioto Cask 46 %. Detta är nummer fyra i Teelings Sommelier-serie, där man väljer ut fat från ansedda vinområden, de tidigare har varit Margaux, Sauternes och Amarone. Nu har whiskeyn lagrats på fat som hållit det italienska dessertvinet Recioto, som precis som Sauternes och Amarone görs på reducerade druvor. Resultatet är en uppfriskande whiskey, med toner av både svartvinbär och kryddor i doften. Vinfatet ger sig tillkänna i smaken, med mycket frukt och vinöst söta toner, följt av ett avslut som fyller på med körsbär och en markerad sötma. Den 25 mars släpps 1200 flaskor på Systembolaget.

Teeling Sommelier Selection 4 Recioto Cask 46 %

Nr: 4110901
Pris: 499 kr.

Teeling goes French

Namnet på ‘Teeling Renaissance Series 5 Single Malt Whiskey Calvados Cask 18 YO 46 %’ säger egentligen det mesta, men inte allt. Där finns till exempel ingenting om att Teelings Renaissance-serie inleddes 2019, för att fira Teeling, Dublin och irländsk whiskey, i ungefär lika delar. Renaissance betyder ju ‘pånyttfödelse’ och det gäller både destilleriet, staden och whiskeyn, som alla blomstrat de senaste åren. Denna, alltså nummer fem i serien, har slutlagrats på franska calvadosfat, vilket givit doftnoter som kanderade äpplen, kanel och varma päron, medan smaken går djupare, mot sultanarussin, rosépeppar och jasmin. Ett långt avslut rymmer både välbalanserade tanniner, lönnsirap och torkade körsbär. Finns på Systembolaget 25 mars.

Teeling Renaissance Series 5 Single Malt Whiskey Calvados Cask 18 YO 46 %

Nr: 4111101
Pris: 1399 kr

Teeling bryter ny mark

Hos Teeling vilar man inte på lagrarna utan ser sig nyfiket omkring efter nya möjligheter och uttryck. Detta är ett av resultaten: Teeling Single Grain 13 yo, 50 %. Med hela 95 % majs och bara 5 % mältat korn som trippeldestillerats och sedan fått vila på ex-bourbon i nio år, följt av fyra år på bordeauxfat har man fått en både kraftfull och balanserad single grain, med en del ovanliga doftnoter, som till exempel rosvatten och solmogna jordgubbar. Även smaken drar åt jordgubbar, tillsammans med persika, vanilj och honung, följt av ett långt avslut med torra tanniner och varma ektoner. Den 4 mars dyker den upp på Systembolaget.

Teeling Single Grain 13 yo, 50 %

Nr: 4111501
Pris: 899 kr.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!