Allt om whisky testar Tamdhu

Från Speysidedestilleriet Tamdhu finns tre olika buteljeringar på den svenska marknaden. Med en tydlig prägel av
sherryfat – enligt destilleriet lagras all whisky på fat som tidigare innehållit oloroso-sherry – är det en mjuk
sherrydriven whisky som serveras.
Allt om Whisky satte sig med tre buteljeringar och testade. Först ut är Tamdhu 12yo, en relativt ny buteljering som ersatt de tidigare NAS och 10-åriga släppen.

Tamdhu 12 yo

Alkoholhalt: 43 %
Nr: 8401201
Pris: 649 kr

Doft:
För att vara en sherrylagring är den här initialt försiktig i doften – det tar en stund innan whiskyn öppnar sig i glaset, och blommar ut. Det finns tydliga drag av citrus, här i form av brittisk besk apelsinmarmelad, apelsinzest och färskpressad juice. Samtidigt hittar man typiska sherrydrag med noter av mörkrostade kaffebönor, kakao och hasselnöt. Efter ytterligare en stund dyker en örtigare karaktär upp, och man hittar såväl mynta som nyklippt gräs. Det som börjar enkelt och nästan knutet instängt växer för varje minut som går.

Smak:
Tamdhu 12yo är otroligt konsekvent med doft och smak – de första smakerna man förnimmer är de apelsindrivna citrussmakerna man hittar tidigt i doften. Här finns också flera lager som träder fram, vanilj och karamellsötma som möter romrussin och nötter (hasselnöt igen).

Eftersmaken är medellång, men här finns såväl citrus som kaffenoter, och även ett svagt salmiakdrag som kommer in mot slutet. Det är en mjuk, sofistikerad whisky med oljig munkänsla som gör att den uppfattas som ovanligt len, trots att man buteljerat med något högre alkoholstyrka än gängse standard.
Betyg: 8/10

Tamdhu 15 yo

Alkoholhalt: 46 %
Nr: 8414401
Pris: 1099 kr

Doft:
Tre år kan tyckas göra liten skillnad i en whiskys livslängd, men här pratar vi två väsensskilda tolkningar av samma destilleris utgivning. Här finns en tyngd, pondus och slagkraftighet långt bortom den tolvåriga standardutgåvan. Har ni provat brittisk christmas pudding vet ni vad ni har att vänta er: inlagda russin, spritindränkta plommon, aprikoser, torkad frukt och mängder med nötter. Pekan, hassel och pistage slåss om uppmärksamheten i glaset. Det här andas djup, tyngd och ålder på ett sätt som många andra destilleriers whiskies kräver två decennier för att uppnå. Det är mycket sherry i doften, men samtidigt komplext, mångfacetterat och flera lager att upptäcka dofter och nyanser inom.

Smak:
Ett initialt spritigt bett förvånar – doften antyder en mjukare upplevelse – men så är det också buteljerat på ett mer potent 46 %. Ett par droppar vatten i glaset tämjer spritigheten, och släpper fram citrus, nybryggd espresso och ännu mer russin. Många gånger kan sherrylagrad whisky kantra över med vatten mot bismaker och inte helt angenäma toner, men i Tamdhu 15yo’s fall lyser dessa helt med sin frånvaro; i stället blir det en än större upplevelse med djupare komplexitet när man får ner alkoholstyrkan.

Eftersmaken är lång, särskilt efter några droppar vatten, och bjuder på typiska sherrydrag som kaffe, russin, mörk choklad och kakao. En whisky som ackompanjerar snyggt till att sätta sig sent på natten med hörlurar och spela Johann Johanssons majestätiska, och på samma gång återhållsamt och fantastiskt vackra Orphée.
Betyg: 9/10

Tamdhu Cask Strength Batch 004

Alkoholhalt: 57,8 %
Lanseras under hösten 2022

Doft:
Folket bakom Tamdhu har gett ut whisky på fatstyrka i batcher, vilket varit mycket uppskattat inom whiskyvärlden, och nu är det dags för den fjärde i ordningen.
Det första intrycket är att det helt saknas spritstick i näsan, vilket hade varit väntat för en whisky som buteljeras vid den här styrkan. Sedan framträder toner av mandelmassa (för er som gick i skolan på slutet av 80-talet; RX-lim!) och nötighet. Mynta, möbelvax och citronzest finns i doftbilden och det här har en helt egen karaktär gentemot såväl 12 som 15-åringen.

Smak:
Med en styrka som ligger mellan 55 och 60 % vet man på förhand att det kommer att behövas vatten, men en första smak ovattnat förvånar genom att vara förvånansvärt mjuk. Där femtonåringen hade ett tydligt spritstick vid 46 % klarar sig Batch 004 utmärkt med nästan 12 % högre styrka, och därtill troligen betydligt färre år på fat. Intressant. Här står kakao och mörk choklad i centrum, och nyanser av karamell och Nutella spelar inom ramarna för whiskyns karaktär. Eftersmaken är medellång och lyfter fram mycket citrustoner, såväl som aprikos och russin.
Betyg: 8,5/10

Etiketter

David Mortimer-Hawkins är whiskynörden som spenderar sina dagar som A&R på Sony Music, och är delägare i bryggeriet Frequency Beer Works. Hans passion för musik, öl och whisky i lika delar lyser igenom hans smaknoter, som ofta refererar till musik och artister. Nu vet ni varför! När han inte syns hos oss hörs han allt som oftast på Bandit Radio, där han pratar om just musik, öl och whisky.