Aberfeldy 12 yo i lyxig metallåda

Aberfeldy är känd för sitt honungstema men med äppelfruktig fräschör. Whiskyn kallas ”The Golden Dram” för sin tilltalande smak men också för att vattnet tas från en bäck med guldsand. Nu finns 12-åringen i en lyxig förgylld tenn-låda.

All whisky börjar med vattnet. Singelmalten Aberfeldy får sitt från Pitilie Burn. Ett rent frisk källvatten sprunget ur ”the pool of the water god”. I bäcken finns nämligen guldsediment och för de religiösa pikterna var vattnet heligt.

Aberfeldy har en lång jästid på 70 timmar i klassiska träkar. De tre dygnen producerar mer estrar som ihop med långsam destillering i högresta pannor triggar maltwhiskyns sötaktiga honungstema.

Stephanie Macleod är master blendern som sätter ihop dagens maltwhisky. Enligt henne doftar Aberfeldy 12 år honung med äppeldunster och lite grästoner:

– Smaken är så elegant. Druvig och maltig med glimrande honung i botten samt eteriska ektoner som gör smaken luftig. Whiskyn ska drickas långsamt så smakerna verkligen hinner landa.

Aberfeldy 12

Nr: 436
Volym: 70 cl
Pris: 437 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!