Äppeldestillat från Sövde

Sövde Musteri har producerat äpplemust i närmare hundra år, på äpplen hämtade från skånska villaträdgårdar. Och sedan 2009 gör man även äppeldestillat, från samma råvara.

Det var det året då familjen Håkansson tog över musteriet, och med sig hade de en dröm om att inte bara göra must, cider och glögg, utan att gå hela vägen och skapa ett svenskt äppeldestillat. Sagt och gjort. Några tusen liter must sattes på naturlig jäsning, och skickads sedan till Nils Oscars Bryggeri i Nyköping för destillering.

Världens första äppeldestillat gjort på hundratals olika äppelsorter såg dagens ljus. I det land som är mest känt för äppeldestillat – Frankrike – använder man sällan mer än fyra-fem sorter, och helst särskilda cideräpplen som är små, sura och oätliga.

Med så många äpplesorter som Sövde använder får man ett destillat som är friskare, mildare och lite syrligare, som man balanserar genom att använda must med mycket fruktkött, vilket ger mer tanniner och tydligare karaktär. Men precis som i Frankrike får destillatet mogna på ekfat, fast med de jämförelsevis små mängder som produceras på Sövde får varje fat större genomslag, och det ses inte alls som någon nackdel att årgångarna varierar, tvärtom.

Hösten 2013 tog man nästa steg och installerade en egen panna, från tyska Arnold Holstein, och sedan dess producerar man i helt egen regi, allt från tidiga Transparente Blanche, till sena vinteräpplen som Cox, Ingrid Marie och Belle de Boskoop, som sedan får ligga på fat till den når sin topp och buteljeras som single cask.

Sövde Äppeldestillat Single Cask No 2, 42,4 %

Tio år på White Oak och Cherry Oak har skapat intensiva toner av brioche, vanilj, plommon och russin. 468 flaskor producerades.
Nr: 3878002
Volym: 500 ml
Pris: 895 kr
Säljstart: 6 februari 2023

Sövde Äppeldestillat Single cask No 3, 43,2 %

Åtta år på Moscato Oak, med kraftfulla toner av brioche, skal av röda äpplen och krusbär. 504 flaskor producerades.
Nr: 3877902
Volym: 500 ml
Pris: 695 kr
Säljstart: 6 februari 2023

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!