Nya Agitator Evidens lagrad på Sauternesfat

Agitator kallar sin senaste whisky för Evidens. Vad vill man då bevisa? Jo, att en lägre fyllnadsstyrka i faten skapar nya intressanta whiskysmaker.

– Vi har jobbat hårt med att komma fram till vilken alkoholstyrka vi vill fylla tunnorna på och Evidens-serien är en hommage till just 55%, säger destillerichef Oskar Bruno.

Råwhiskyn kokas till 73% alkoholhalt i destilleriet utanför Arboga. Skotska whiskydestillat späds vanligen med vatten till 63,5% innan faten fylls.

Agitator vattnar spriten ännu mer för att få ut mer smaker ur ekfaten. Forskning visar nämligen att man får ut mer av tunnan vid lägre alkoholhalt, mer extrakt från eken kan påverka whiskysmaken.

– Vid 55% lakas mer vattenlösliga ämnen ut ur träet som gör spriten sötare och fylligare samtidigt som också färgen blir mörkare. Lägre fyllnadsstyrka ger whiskyn mer smak, säger Oskar Bruno.

Evidens har ett rökigt basrecept. Maltkornet torkas över torvbrasa och får ett rökinnehåll på 40 ppm fenoler, vilket är mycket rökigt. Sedan kokas mäsken i Agitators speciella vakuumpannor med lägre kokpunkt som ger en fruktigare spritkvalitet.

– Sprit gjord i de speciella högrefluxpannorna upplevs inte som så rökig utan är mer fyllig och komplex med fruktig, maltig smak och en ask-liknande rökton som håller sig i bakgrunden, säger Oskar Bruno.

Med Agitators lättare rökstil har man istället för Sherryfat använt vitvinsfat av Sauternes-typ.

– De söta vitvinsfaten ger whiskyn en balanserad, mjuk och flörtig sötma som känns mer transparent mot destillatet, som får ta mer plats. De lättare röktonerna får mer utrymme helt enkelt.

Evidens är tre år gammal, hela tiden lagrad på färska sauternes-fat. Enligt Oskar Bruno har whiskyn en tydlig estrig profil med stenfrukt och tropisk frukt, som kommer av den långa jästiden där estrarna får komma fram.

– Tillsammans med de inbjudande tonerna från sauternesvinets ädelröta har den här whiskyn en komplexitet som imponerar. Evidens utmanar verkligen sinnena med pyrande rök som arbetar idogt i bakgrunden, avslutar Oskar Bruno.

Agitator Evidens ges ut i en begränsad upplaga på 500 flaskor i ett webbsläpp på Systembolaget kl 10 torsdag 2 februari.

Agitator Evidens Sauternes

Volym: 70 cl
Nr: 41310
Pris: 899 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!