Bladnoch Samsara

Namnet Bladnoch är kanske inte så välkänt, trots att det är Skottlands äldsta privatägda destilleri. Som så många andra skotska destillerier har det samlat på sig en färgstark historia sedan det grundades 1817, med otaliga ägarbyten och nedläggningshot.

Bland annat såldes både lager och utrustning 1955, och genom en slump kom pannorna att hamna i Sverige, där de så småningom producerade Skeppets Whisky. Men destilleriet haltade vidare, fram till 2015, då australiern David Prior tog över och lät helrenovera anläggningen. Två år senare började man producera, och Bladnoch Samsara är ett av resultaten.

Lagrad på bourbon- och rödvinsfat är det en mycket fyllig whisky, med fina toner av vanilj och blommor, som följs upp i smaken, tillsammans med nyslaget gräs och mjuk fudge följt av en lång eftersmak med diskreta toner av citrus. En begränsad upplaga på 420 flaskor kom till Systembolaget 24 februari.

Bladnoch Samsara

Nr: 11336
Alkoholhalt: 46,7 %
Pris: 899 kr.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!