Test: Amarone-Arran och rökig Benromach

Sommaren går in på sitt upplopp, regnet heter saker som ”Hans” och det tillfälliga sortimentet utökas med några intressanta whiskysläpp. Allt om Whisky har testat ett par av dem:

Arran Single Malt Amarone Cask Finish

Alkoholhalt: 50%
Nr: 4145601
Pris: 669 kr
Antal: 480 flaskor

Det som vid det här laget kan kallas orginaldestilleriet på ön Arran utanför Glasgows kust gjorde sig tidigt ett namn på att experimentera med olika finishes på sina buteljeringar. Denna gång är det Amaronefat som använts, och buteljerats vid 50% styrka.

Doft: tydligt vinösa drag vid första doft, lite svaga alkoholstick i näsan. Kakao, röda bär och en hint av vanilj.
Smak: Utan vatten, rätt stark alkoholbränna i munnen, men som övergår i en trevligt vinös smak efter ett par minuter. Vanilj, toffee, röda bär och mjölkchoklad möter upp, medan eftersmaken torkar upp i munnen och drar lite mer åt gröna blad och örter utöver de karaktäristiska vinfatsdragen.
Vinfatslagrad whisky har många vänner därute, och åtminstone denna skribent kan uppskatta ambitionen att bredda definitionerna av whisky, men det är väldigt sällan experimentella vinfat slår ett bra bourbon eller sherryfat. Så även här.
Betyg: 7/10

Benromach Contrast: Peat Smoke 2014

Alkoholhalt: 46%
Nr: 1151001
Pris: 630 kr
Antal: 720 flaskor

Många höjde på ögonbrynen och fällde en tår när Gordon & MacPhail nyligen gick ut och sa att de inte skulle fylla på nya fat till sina oberoende buteljeringar, utan istället fokusera på sina egna destillerier. Nu behöver de inte fylla på nya fat för att kunna förse marknaden med sina berömda buteljeringar för åtminstone tjugo år framåt, men än större anledning att glädjas åt att Benromach hamnar än mer i blickfånget. Liksom de flesta orökiga whiskyvarumärken har även Benromach en rökig version.
Doft: Trots en tung torvrökighet lägger sig den inte som en våt filt över andra doftnoter. Redan i första andetaget hittar man citrus, frukt och vanilj som dansar med tunga rökplymer. Ett par minuter i glaset släpper fram ännu mer frukt och lite mer sötma. Den skiljer sig från Islay-rökarna utan att andas kompromiss någonstans. Mångfacetterad doft som ger världens Laphroaigs och Ardbegs en rejäl match.
Smak: En slägga till rökig whisky; torv, rök, tjära initialt som går över mot mer citrusfrukt och sötma för att avsluta med salmiak och lakritsfest i eftersmaken. Något så ovanligt som en komplex rökig tolkning av ett mindre rökigt original. Benromach har imponerat många gånger med sina olika tappningar, och denna rökbomb är inget undantag.
Betyg: 8,5/10

David Mortimer-Hawkins är whiskynörden som spenderar sina dagar som A&R på Sony Music, och är delägare i bryggeriet Frequency Beer Works. Hans passion för musik, öl och whisky i lika delar lyser igenom hans smaknoter, som ofta refererar till musik och artister. Nu vet ni varför! När han inte syns hos oss hörs han allt som oftast på Bandit Radio, där han pratar om just musik, öl och whisky.