Emma tipsar: Finlir på Höga Kusten och robust rye från Kanada

High Coast Solera Batch 04

(500 ml, 52,5 %, nr 50231, 849kr)

High Coast har använt sig av ett solerasystem för den här whiskyn, precis som namnet antyder. De har ett sex våningar högt fatsystem som består av 200-liters bourbonfat tillsammans med specialbundna 225-liters fat av svensk ek.

Längst ner tappar man ut den whisky som ska buteljeras, och högst upp fyller man sedan på med orökt new make. Tiden får ha sin gång och de olika åldrarna och ”våningarna” får sakta gifta sig på vägen ner. Så här fortsätter deras finlir till nästa gång det är dags att buteljera från detta solerasystem.

Doft: Elegant med fina ektoner, vaniljstång, päronsplitt (glassen) blandas med mältat korn.
Smak: Vaniljdrömmar (kakorna), gröna äpplen och ljus sirap blandas med mjuka godiskolor, lakritsrot och julkryddor. Med några droppar vatten lockas något tropiskt fram. Eftersmaken är lång och här finns fatkryddigheten kvar tillsammans med vaniljkola. Helt klart min favorit bland High Coasts solerabuteljeringar hittills.
Poäng: 8,4/10

Lot 40 Dark Oak

(Nr 13065, 48 %, 499 kr)

Kanadensisk whisky som lanserades i tillfälliga sortimentet i höstas. Vår kanadensare Lot 40 Dark Oak görs på 100 % råg. De destillerar i pot stills och lagrar på rostade amerikanska virgin ekfat. Dark Oak får sedan en slutlagring på hårt kolade amerikanska ekfat för att få till den robusta stil de letar efter i denna buteljering.

Doft: Bakade äpplen, karamelliserat socker, mogna päron, färskt mjukt rågbröd, vanilj och en murrig kryddighet.
Smak: Robust i stilen med äppelkompott, nötknäck, vedträ tillsammans med mörka körsbär. Den fylliga ryewhiskeyn har en tydlig pepprighet från faten i finishen. Skulle helt klart kunna tänka mig att göra en god drink på denna.
Betyg: 8/10

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!