Filey Bay – hållbart från Yorkshire

Vännerna Dave och Tom som kom på att de ville göra whisky tillsammans. Så började Filey Bay.

Filey Bay är ett litet och ganska nytt destilleri från en lite oväntad plats i whiskysammanhang, nämligen Yorkshire, på den engelska västkusten. I höstas släppte de sin Flagship i Sverige, ett släpp som mottogs med stort intresse. Nu kommer små upplagor av mer utmejslad whisky, en sherryfatslagring och en mer rökig whisky som fått sina torviga toner från lagring på islayfat. Vi på Allt om Whisky bad Filey Bay berätta mer om de senaste släppen, och vad som kan förväntas från Filey Bay för svensk del under det kommande året. Foto: Filey bay

Filey Bay Sherry Cask Reserve #4 är ett äktenskap mellan tre olika typer av sherryfat, samtliga från en och samma bodega i spanska Jerez. Olorosofaten bidrar med en lätt nötighet, PX-faten lägger till söta russin och färg, och från moscatelfaten kommer en mjuk fruktighet. Den här upplagan är helt annorlunda från förra årets Sherry Cask Reserve #3, som bara hade legat på finofat: de tre olika fattyperna i årets upplaga lägger på fler smaknyanser och det har visat sig populärt. På julmarknaden i York var #4 vår bäst säljande whisky, tillsammans med Flagship, vilket var helt oväntat för oss. Vi är rejält stolta över den här lanseringen och ser fram mot att höra hur den tas emot i Sverige. Vi släppte bara 2000 flaskor, i en upplaga som aldrig kommer att upprepas på exakt samma vis, vilket gör den mycket speciell.

Filey Bay Peated Finish Batch #3 tar Skottlands västkust till Englands östkust. Här har vi inga torvmossar eftersom berggrunden består till stora delar av kalk, alltså har vi ingen egen torv för att röka malten. Så för att få in de där rökiga tonerna i vårt utbud tar vi hit fat från Islay som hållit rökig whisky och låter vår lätta och fruktiga singelmalt få en finish i dom. Resultatet är en mjuk och subtilt rökig whisky, som också har vissa maritima drag – alltså en lätt aning av salt som ger lite umamikänsla till whiskyn. Vår Peated Finish har blivit mycket omtyckt och när vi väntar på att en ny batch ska bli klar får vi samtal från folk som undrar när de kan få smaka den!

För Sveriges del siktar vi under det kommande året mot att bli en omtyckt och respekterad whisky. Vi är ett av få destillerier i världen – inklusive Skottland – som själva odlar 100 % av det korn som är grunden för vår singelmalt. Vi bedriver också ett regenerativt jordbruk, vilket betyder att vi inte plöjer våra fält som man brukar göra. I stället odlar vi täckgrödor året runt för att fånga in koldioxid och fixera kväve. Vid sådd borrar vi ner kornet rätt i marken i stället för att plöja upp jorden och så i fårorna. Det här betyder mycket för jordens struktur och för att bevara den för kommande generationer. Det är också bra för dräneringen, samtidigt som det lagrar kol i marken istället för att släppa ut det i atmosfären, och vi tror att den här hållbarhetstanken kommer slå an en sträng hos svenska konsumenter.

Filey Bay i sverige

Filey Bay Single Malt Flagship
Lanserades 10 oktober 2023
Alkoholhalt: 46 %
Nr: 53517
Pris: 692 kr

Filey Bay Single Malt Sherry Cask Finish #4
Lanserades 23 januari 2024 – 120 flaskor
Alkoholhalt: 46 %
Mellis: 85477
Pris: 949 kr

Filey Bay Single Malt Peated Finish #3
Lanserades 23 januari 2024 – 102 flaskor
Alkoholhalt: 46 %
Nr: 85658
Pris: 749 kr

Etiketter

Björn Une är skribent, copy och textansvarig som efter mer är 20 år i resebranschen fick besök av Fru Fortuna. Hon lät hälsa att hans talanger gjorde bättre nytta på annat håll, och han är nu en nyfiken och intresserad medarbetare på Allt om Whisky. All hantverksmässig framställning av både mat och dryck intresserar storligen, och får honom att osäkra pennan.