En Öl och Whiskymässa – Ett myller av smaker

Tidigare i vår anordnades En Öl och Whiskymässa i Göteborg och Allt om Whisky var självklart på plats!
Text: Henric Madsen Foto: Allt Om Whisky/Svenska Dryckesmässor/Henrik Mill

Den stora öl- och whiskymässan i Göteborg har numera blivit något av en institution där tusentals dryckesintresserade samlas årligen för att njuta av det bästa, och godaste, som finns att erbjuda inom detta fält.

Utbudet var som vanligt snudd på oändligt och det fanns något för alla smaker, och plånböcker. Det som är särskilt intressant på dessa stora mässor är just det stora utbudet, både på sprit och på öl. Här är snudd på alla representerade, från de stora multinationella varumärkena, till de små, lokala bryggerierna. Det finns plats för alla!

Denna mix av utställare gör också att publiken är blandad, vilket leder till att helt nya smakupplevelser skapas. De hårdnackade ölfantasterna vågar sig förbi en whiskyutställare för att prova en spännande sherrybomb och whiskynördarna smakar en fruktig hantverksmässig öl. Alla är på plats av samma anledning – att upptäcka nya smaker och intryck.

Naturligtvis finns det mer på denna mässa än bara whisky och öl. Under flera år har det pratats om att rom är nästa stora grej, men det har aldrig riktigt fått luft under vingarna, förrän nu. Fler och fler upptäcker nu romens fantastiska värld och det var något man också upplevde på mässan. Man mötte många som kryssade runt på mässgolvet med näsan begravd i ett glas med rom och njöt av de exotiska dofterna.

Vi på Allt om Whisky tycker att mässor är ett fantastiskt tillfälle att träffa er, våra prenumeranter och läsare, och det är många som passar på att komma fram och växla några ord men också ge oss en hel del tips och idéer om vad man vill läsa om i framtiden, något som vi självklart tar med oss till redaktionsmötena.

Ett stående inslag på mässan är de bägge tävlingar som arrangeras. Redan 2015 anordnades en av Sveriges största öltävlingar i samband med mässan och 2018 infördes även en whiskytävling. På årets öltävling utmärkte sig O/O Brewing genom att knipa sju medaljer men Stigbergets Bryggeri var inte långt efter med sina fem medaljer. Mässans Bästa Öl hedrades Brygghuset Finn med för deras belgiska quadrupel. I år tävlade totalt 320 bidrag i tävlingen. I whiskytävlingen vann Importören TOMP flest priser och vann även, för tredje året i rad, mässans bästa whisky alla kategorier, i år med anCnoc 18 år.

I kategorin Bästa Nordiska whisky vann Teerenpeli 14 yo som också tog silver i klassen Single malt 13 – 17 år. Tävlingens enda Grand Slam stod Cask Moestue för då de knep samtliga medaljer i kategorin Rågwhiskey! I kategorin Single Malt no age-12yo tog Mackmyra en bronsmedalj, något som visar att svensk whisky är på frammarsch! I år sattes ett rekord med hela 140 anmälda bidrag och det med rejäl bredd, både vad gäller pris och ålder.

Det är en populär mässa som lockar till sig många besökare och även om det bitvis kan upplevas att det är mycket trängsel gör mässans generösa öppettider att det ständigt är en strid ström av besökare som kommer och går, och de stora lokalerna sväljer mycket publik. Något som många uppskattade var att det fanns gott om sittplatser där man kunde slå sig ned och vila fötterna en stund och kanske samtidigt passa på att njuta lite extra av det man hade i glaset. För den som blev hungrig så fanns det gott om mat att njuta av runt om i lokalen också. Och jag måste säga att ett extra trevligt inslag var att Holy Smoke BBQ från Skåne var på plats!
Nästa år går mässan av stapeln den 25 – 26 april och Allt om Whisky kommer med all säkerhet att vara på plats! Hoppas vi ses då!

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!