Lindores Abbey Sherry Casks äntligen till Sverige


Nu har äntligen Lindores Abbey´s hyllade Sherry Casks kommit till Sverige! I början av juni släpptes både Cask of Lindores Sherry I och II på Systembolaget.

Lindores Abbey är den historiska födelseplatsen för whisky i Skottland då det är där den första skriftliga referensen till whiskyproduktion finns.

I skatterullar från 1494 så listas det att på order av kung James IV ska ”åtta bolls malt” presenteras för munken John Cor för att producera ”aqua vitae” – livets vatten: ”To Brother John Cor, by order of the King, to make aqua vitae VIII bolls of malt.”

Denna enkla rad är det första beviset som finns att whisky producerades i Skottland 1494, och platsen där John Cor verkade var just Lindores Abbey.

I sin standardwhisky så blandar deras Master Blender, Lorena Baez Subiabre, tre olika fattyper: Bourbon, Rödvin, och Sherryfat, i deras serie Cask of Lindores så får man möjligheten att prova dessa tre ingående whiskytyper var för sig.

Vi har sedan tidigare haft möjligheten i Sverige att njuta av både Cask of Lindores Bourbon och Cask of Lindores Red Wine Barrique men inte deras Sherry Casks – förrän nu!

Cask of Lindores Sherry har en alkoholhalt 49,4% som relaterar till årtalet 1494 då man vet att det destillerades på klostret.Whiskyn har inte kylfiltreras eller färgats med sockerkulör.

Lindores Abbey Cask of Lindores Sherry Cask I

Artnr: 85762
Alkoholhalt: 49,4%
Fat: Oloroso Sherry Butts
Volym: 70 cl
Pris: 798 kr

Lindores Abbey Cask of Lindores Sherry Cask II

Artnr: 85472
Alkoholhalt: 49,4%
Fat: Oloroso Sherry Butts
Volym: 70 cl
Pris: 795 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!