Trio med Rom för whiskyälskare!

Ibland kan det vara bra att ta ett avsteg från whisky och utforska andra smaker och dofter för att vidga sin horisont när det kommer till njutning.  Här kommer tre sådana avsteg som kanske tillochmed gör att du upptäcker den fantastiska världen som rom är.

Om du vanligtvis enbart provar whisky så finns risken att dina smak- och doftsinnen normaliserar vissa dofter vilket gör att du helt enkelt inte snappar upp dem längre. Men genom att prova andra drycker med nya smaker så ställer du om dina sinnen och kan på så vis upptäcka nya smaker och dofter i din favoritwhisky. Rom är då ett ypperligt ”malternativ” och kanske då främst de sorter som inte är sötade eller smaksatta.

1423 Noble Spirit är en oberoende producent som startade i Danmark och nu expanderar snabbt i europa och de fokuserar på att ge ut rom av absolut världsklass. Som distributörer så har de Worthy Park och English Harbor i sin produktportfölj men det är som producent av de egna varumärken som de verkligen glänser. De köper in rom från hela världen och lagrar den både tropiskt och i Danmark för slutbuteljering utanför Odense på Fyn.

Genom sitt stora kontaktnät så får de tag i rom som andra producenter bara kan drömma om och detta gör att de kan erbjuda ett eget sortiment som är svårslaget. De fat som står ut och som verkligen är något alldeles särskilt buteljerare de under namnet SBS – Single Barrel Selection. Ett varumärke som är vida känt runt om i hela romvärlden.

Dessa Single Cask rom buteljeras vid fatstyrka och utan tillsatser. Ibland får de en finish som matchar romens ursprungliga karaktär för att lyfta den ännu mer. För att göra dessa ännu mer exklusiva så väljer de ut enskilda fat för olika marknader och just nu finns tre sådana buteljeringar att köpa på Systembolaget som enbart är buteljerade för Sverige!

De bägge buteljeringarna SBS Jamaica och SBS Panama är framtagna tillsammans med romprofilen Kenth Eriksson. Kenth är kanske Sveriges främsta expert när det kommer till Jamaicansk rom och du har med all säkerhet sett honom om du har besökt en dryckesmässa – då brukar nämligen bära den karaktäristiska tricornen!

SBS Jamaica WPL 2014 är en 10-årig rom från det prisade Worthy Park destilleriet på Jamaica – de blev utsedda till världens främsta rom destilleri 2023 av den anrika tävlingen IWSC. Förkortningen WPL i namnet står för Worthy Park Light och visar att det är destilleriets ordinarie recept med sluten fermentering, special jäst och sedan destillerad i traditionella Pot Stills. Denna rom är lagrad i tio år i ex-bourbon fat från USA innan den buteljerades i maj 2024.

Den bjuder på en stor och klassisk Jamaicansk doft som strålar med estrar och vanilj. Fyllig fruktighet som drar åt toner av banan och mango. Här finns också tydliga inslag av fat med en snygg kryddighet. I smaken återkommer fruktigheten tillsammans med rullande ekighet och stiligt avklingande estrar. Detta är en rom som alla whiskyälskare skulle häpnas över!

SBS Panama 2014 är en även den en tio-åring men kommer från Varela Hermanos, de som även gör den välkända Abuelo.  Den är lagrad i åtta år i Panama på ex-bourbonfat och sedan fraktad till Danmark och där fått ytterligare två års lagring på ex-moscatelfat.

I doften så möts man av en härlig karamellstil som badar i exotisk frukt. Finishen i ex-moscatelfat har tillfört lite vuxnare karaktär med lite mer sötma än man är van vid med rom från Panama. Detta framträder även i smaken där svagt söta och vinösa toner samsas med de robusta frukterna och rullande vaniljkaramell. En intressant rom från Panama som står ut från mängden!

SBS Cuba 2015 är en rom som har gjort en fantastisk resa. Tillverkad av melass och destillerad i en kolonnpanna 2015 för att sedan lagras i ett ex-bourbonfat. Sedan har rommen fått en finish i Danmark på ett ex-whiskyfat från svenska High Coast Distillery som 1423 har köpt av en privatperson. Så denna Kuban är född i Karibien och fått en finish i Höga Kusten fat – den kombinationen ser man inte ofta.

Denna rom bjuder på en doft med en tydlig touch av whisky där maltigheten känns igen bakom de mer traditionella lätta och delikata tonerna som kubansk rom bjuder på. Här finns strålar av fat som bjuder på en bra kryddighet och runda toner av exotisk frukt. Vi rekommenderar starkt att du inte missar denna!

SBS Jamaica WPL 2014

Bourbon Cask
Alkoholhalt:
 52%
Nr: 85819
Volym: 70 cl
Pris: 929 kr

 

SBS Panama 2014

Bourbon and Moscatel Cask Finish
Alkoholhalt:
 50%
Nr: 85565
Volym: 70 cl
Pris: 849 kr

 

SBS Cuba 2015

Double Aged Swedish Whisky and Bourbon
Alkoholhalt:
 56,5%
Nr: 51951
Volym: 70 cl
Pris: 920 kr

Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.

2 kommentarer

  • Superbt kul!
    Liten fotnot är att WPL står för Worthy Park Light, inte liquid – det är deras normala destillat som de själva kallar ”världens tyngsta lätta rom” ?
    Det är lätt i jamaikanska sammanhang men blytungt i sällskap från Kuba eller dominikanska…

  • Light är det naturligtvis! Tack för påminnelsen! Med vänlig hälsning, Henric

Comments are closed.