Allt om Whiskys Spotify-spellistor

SpotifyDavid Mortimer-Hawkins ägnar inte bara sin tid åt att fundera på whisky åt oss, men har även ett liv vid sidan av. Till vardags är han artistansvarig på skivbolaget Sony Music och har arbetat med musik sedan han var sjutton år gammal. Född i Northampton i England för 40 år sedan, flyttade sedan till Stockholm som tioåring där han nu bor med fru och två barn. Favoritwhiskyn är omöjlig att peka ut, även om han vid tillfällen hotat Micke på Akkurat med alla till buds stående medel för att få loss en flaska av deras PNA Glenugie. De gånger det inte funkar är Mortlach en säker källa till glädje. Musikaliskt är David minst sagt en allätare, även om han har lite för stor aptit på symfonirock för sitt eget bästa.

Country & Whiskey Spotify-länk
Att musik och whisky har ett kärleksförhållande till varandra är rätt säkerställt vid det här laget. Allra störst kärlek till livets vatten verkar ändå de amerikanska countrystjärnorna ha. Om Jill Johnson har en TV-serie med Nashvilles bästa får vi åtminstone ihop en spellista med axplock av countryns mest minnesvärda whiskeyhits. Slå på Spotify, häll upp en bourbon och luta dig tillbaka. Här är Country & Whiskey!

Strathisla through the yearsSpotify-länk
Ibland tenderar vi att bli lite blasé när det står 25yo eller 30yo på våra whiskyflaskor. Stannar man upp och tänker en stund på vad som hänt under den tiden får man lite mer perspektiv. Till den stora Strathislaprovningen, där äldsta flaskan destillerades 1957 har vi satt ihop en spellista med musik från varje årgång. Plötsligt blir det lättare att känna ålderns tyngd när man vet att Elvis Presley fortfarande var nybakad som artist, eller att det skulle dröja mer än tio år innan The Temptations fick sin monsterhit med Papa was a Rolling Stone. Slå på Spotify, häll upp en gammal whisky och följ med Allt om Whisky tillbaka genom åren!

IrlandSpotify-länk
Vissa skulle hävda att det är den keltiska kulturen och färgstarka historien som är anledningen, andra mer cyniskt lagda menar att det är den avskaffade skatten på royalties som fått så många musiker att bosätta sig på den gröna ön. Klart är iallafall att Irland har ett musikliv som – utslaget per capita – ställer de flesta länder i världen i skamvrån. Därtill med framgångsrika musiker inom i princip alla genrer. Listan här rymmer en liten del av mer kända ansikten som U2, men även punkigare nykomlingar som Dropkick Murphys och nyss avlidna hjältar som Gary Moore. Lyssna och njut!

JapanSpotify-länk
Landet i öster har länge varit mytomspunnet och en inspiration för många av de största artisterna i väst. Här har vi samlat några av de bästa låtarna som hämtat inspiration från eller behandlar Japan musikaliskt. Snarare än Alphaville har vi lyft fram Britta Perssons vackra tolkning av Big in Japan, medan Tom Waits avser något helt annat i sin egna låt med samma namn. The Cure fångar stämningen i Kyoto Song, medan alla som sett Sofia Coppolas magiska Lost In Translation kommer känna igen sig i My Bloody Valentines skrammel-episka Sometimes. Kampai!

SkottlandSpotify-länk
Om det är Glasgows rykte om att vara en hård stad som gör det låter vi vara osagt – däremot kommer det stora flertalet av Skottlands musiker från hamnstaden i väst. Storslagen gitarrock från band som Glasvegas och Snow Patrol möter intimt sjungande singer-songwriters som Amy MacDonald och kargt elektroniska arrangemang från Mylo. Allt ryms inom den skotska musikvärlden, och folksjälen lyser ofta igenom; det här är perfekt musik att ackompanjera din favoritdram, oavsett musiksmak.

Whisky CitySpotify-länk
Visst förknippar vi whisky med högländerna och böljande kullar, men det är lika stor del de skotska städerna Glasgow, Edinburgh och Aberdeen. Som en hyllning till en nyupphälld whisky i en storstadsbar med ljusen, pulsen och folkmyllret runt dig har vi satt ihop denna spellista. Ladda ipoden och njut i stadsmyllret!

AmericanaSpotify-länk
Långt mer än bara flaggviftarcountry – den amerikanska folkmusiken har många strängar på sin lyra. Här har vi samlat en bråkdel i en lista som kan bli ett utmärkt ackompanjemang till en stilla bourbon någon kväll. Under samlingsnamnet Americana finns storheter som Whiskeytown, Jackson Browne och Ryan Adams, men även nya stjärnskott som Seasick Steve och Fleet Foxes.

David Fergusons Whisky SongsSpotify-länk
Vi bad David Ferguson att peta ihop en lista med bra låtar att dricka whisky till i sann Nashville-anda. Här är resultatet. Provkör med en bra bourbon, och låt oss veta vad ni tycker på vår Facebooksida!

Allt om Whiskys jullista – Spotify-länk
Glögg, pepparkakor och Kalle Anka är tradition och hör till varje jul. Musiken är en minst lika viktig del, och vi har gjort det svåra jobbet lätt för dig: här är den enda listan du behöver med de bästa jullåtarna någonsin. De mest utslitna låtarna har vi låtit pensionera sig och istället får du en bra blandning av stämning, atmosfär och nya spännande grepp. Häll upp en favoritwhisky och låt julstämningen flöda fritt!

Vrid upp volymen, luta er tillbaka och njut!

Har du inte Spotify? Skaffa det här.