Innis & Gunn firar hösten med porter

Inspirationen till den nya vinterportern fick Dougal Sharp från den gamla boken ”A Scots cellar”. I boken fanns ett över 100 år gammalt recept där man bland annat använde sig av melass, den sirapsartade biprodukten från sockertillverkning, vid bryggningen av öl. Enligt receptet skulle det ge en djup och markerad sötma, vilket var vad Dougal Sharp var ute efter.

Den ekfatslagrade portern har dessutom fått extra smak av rostat vete, karamellmalt, choklad och den nämnda melassen. Portern har lagrats 39 dagar på ekfat vilket ger en mustighet som ska passa bra till en god gryta.

Den 1 november kommer Innis & Gunn Winter treacle porter till Systembolaget. Artikelnumret kommer att vara 11603-03 och priset 26.90 för en 33 cl flaska. Upplagan är begränsad till 46 000 flaskor.

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.