Brand gav ofrivilligt limiterad ölutgåva

I Sverige poppar det upp bryggerier lite varstans och de rider nu på en storslagen boom. Det ska vara lokalt, unikt och ölen ska gärna ha en historia att berätta. Detta passar Hornstulls Bryggeri som handen i handsken. I synnerhet med sitt senaste släpp, Hornstull Honey Amber. Ölet är, vad bryggeriet kallar det, en buteljerad hyllning till Hornstull, stadsdel på Södermalm i Stockholm med lite skamfilat rykta. Och på bryggeriet säger man att brygden har en speciell karaktär, en unik blandning och opolerade kvalitéer. Lite som stadsdelen själv.
Men det kanske märkligaste denna gång är att ölet kommer i en ofrivilligt limiterad utgåva.
– Vi hann brygga 300 flaskor, sen – whoof! Brännaren brann. Är du en av de lyckliga som får tag på en flaska, gratulerar, säger man nu från bryggarhåll.
Hornstull Honey Amber är en bärnstensfärgad ale bryggd av PangPang Brewery, i samarbete med Tantolundens alla vänliga bin. Binas honung, tillsammans med jäst från den amerikanska västkusten, en oblyg bittergiva och torrhumling med både brittisk och amerikansk humle, ger ölet en markerad beska och kraftfull blommighet.
Från och med den 29 november kommer ölet att finnas tillgängligt på tre utvalda södermalmskrogar på Hornsbruksgatan; Tjoget, Beijing 8 och Kostbar.

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.