Galateasommar

Namnet Amber betyder bärnsten på engelska och refererar till den rödgula färgen på S:t Eriks Amber Ale (nr 1414, 15,90 kr, 33 cl). Det är bryggt på speciell torrostad karamellmalt för den klassiska färgen och smaken. Humlesorterna är Centennial, Citra och Cascade som alla är typiska för den amerikanska västkusten. Alkoholhalten är trots den stora smaken endast 4,5 procent.

galateanytt_jun13Ett filtrerat och klart veteöl från världens äldsta bryggeri som är mycket populärt i hela Tyskland är Weihenstephaner Kristallweissbier (nr 1512, 19,90 kr, 50 cl) – en törstsläckare med hemlig jäsningsmetod, speciellt utvecklad för detta öl och som ger extra mycket smak.

Båda de två ovanstående finns i Systembolagets fasta sortiment sedan första juni.

S:t Eriks fortsätter sommartrenden från 2011 och 2012 med belgiskt veteöl – witbier. Det är en nästan oslagbar dryck en varm dag. Årets smaksättare är färskkrossad ingefära – således namnet S:t Eriks IngefärsWit. Inte det allra vanligaste att ösa i mängder av i en ölbrygd, men enligt bryggarteamet med Jessica Heidrich i spetsen lär det ha blivit väldigt lyckat. Finns endast på fat och således på en bra ölkrog nära dig.

Etiketter

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör