Världspremiär i Sverige för Naked Grouse

The_Naked_Grouse_Blended_MaltFör snart tio år sedan lanserade Edrington Group The Black Grouse i Sverige som första marknad i världen. Detta med tanke på svenskars förkärlek till rökig whisky där man ville ta fram en rökig variant av den i Sverige omtyckta The Famous Grouse.

Nu är det åter dags för en världspremiär, nämligen The Naked Grouse Blended Malt som lanseras i Systembolagets fasta sortiment.
Edrington Group, som bland annat äger The Famous Grouse, The Macallan och Highland Park, såg potentialen i The Black Grouse och idag finns den i över 50 marknader över hela världen. Inte minst tack vare den svenska marknaden som banade väg för äventyret.

The Naked Grouse Blended Malt innehåller en blend av olika maltwhiskys, däribland Glenrothes och Highland Park. Faten som används är 40 procent first filled (30 procent europeiska sherryfat och tio procent amerikanska sherryfat). De lagras först på oloroso-sherry i mellan två och fyra år för att sedan användas till själva lagringen av whiskyn som sker under upp till åtta år.

Smaken innefattar russin, torkade frukter, samt mörk choklad med kvardröjande kryddighet.
Doften är rund och len med tydliga sherrytoner.

Whiskyn släpps den 2 december, kostar 379 kr för 700 ml och har nummer 85561.

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.

4 kommentarer

 • Världspremiär i Sverige kanske…såg den i USA tidigt 2010, och tror att det var där i Edina, Minnesota, som de körde sin världspremiär….närmare bestämt sommarn 2009 ger en liten kort googling….

 • Det är världspremiär för Naked Grouse Blended Malt. Den tidigare var något annat om jag inte misminner mig

 • Den The Naked Grouse som du har sett är The Naked Grouse Blended Whisky och är en blended som lanserades 2009.
  Marcus Brand på Edrington svarar:
  ? Den som nu lanseras är The Naked Grouse Blended Malt och är en blandning av olika single malts (bl a Highland Park och Glenrothes) och finns inte på någon annan marknad i världen. Därav att den har världspremiär.
  ? Den är specifikt framtagen för Sverige då efterfrågan från svenska konsumenter gjorde att Systembolaget frågade efter en blended malt med tydliga sherryfatstoner produkt, där The Naked Grouse Blended Malt slutligen vann en blindprovning mellan flera andra produkter och vann listningen.
  Whiskyn buteljerades för första gången nu i november och finns som sagt till försäljning för första gången den 2 december.

  Johan Franco Cereceda, Allt om Whisky

Comments are closed.