Mariestads kustlager: Inspirerad av tjära och rök

I somras gjorde Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson en inspirationsresa på västkusten ombord på ostindiefararen Götheborg. Seglatsen innehöll spännande möten och svenska smaker och dofter. Götheborg är byggd som på 1700-talet då rikedomar seglades hem från Kina: för hand och av trä, och för att skydda trä och tågvirke är allt täckt av tjära. Just den rökiga tjärdoften inspirerade Richard Bengtsson till Mariestads Rökiga Kustlager som han hantverksmässigt bryggde i sitt eget utvecklingsbryggeri. För att få med rökigheten i ölen har Richard använt rejält med bokrökt malt tillsammans med en mindre mängd pilsnermalt och mörk karamellmalt. Humlen är tysk Magnum.
richard_bengtsson

Totalt har 1 500 flaskor buteljerats, etiketterats och signerats för hand av bryggmästaren och hans bryggteam.
Kustlagern har en tydlig doft av tjära och rök, och en rökig, maltig smak med balanserad beska.
– Jag tycker att den ska drickas kylskåpssval, till exempel till grillat revbensspjäll eller den smakrika maten på julbordet, säger Richard Bengtsson.
Mariestads Rökiga Kustlager (nr 89481, 169 kr) lanseras 1 december på Systembolaget

Inspirationsresan finns på Youtube där du kan få reda på fler detaljer om ölet. Klicka här för att se avsnittet.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!