Nytt munköl, endast på Monks

Father Isaac Keeley

I januari 2014 kom det allra första amerikanska trappistölet: Spencer Trappist Ale. Det görs på vad de själva kallar en ”Spencer Malt Mix” – en blandning av 2- och 6-radigt mältat korn; humlar gör de med Willamette och Nugget – båda odlade i Yakimadalen i staten Washington.
I september 2013 planterade munkarna sitt eget korn som ska mältas av ett lokalt mälteri. Vattnet är smältvatten från den glaciär som för så där en 18 000 år sedan täckte hela området.

bottleglassTill sitt öl har klostret i samarbete med Libbey Glass, tagit fram ett speciellt glas.

Klostret St Josephs grundades 1950, men redan 1811 fanns det ett trappistkloster i USA, då i Nova Scotia. 1857 anlände elva munkar från Flandern och det första ölet bryggdes samma år, men enbart för deras egen konsumtion. Efter en tid på Rhode Island kom de så till Spencer i delstaten Massachusetts. Sedan dess har de livnärt sig på sylt- och marmeladtillverkning, som finns i inte mindre än trettio olika sorter. Och så nu då: ett allra första amerikanskt trappistöl alltså.

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör