Årets bästa påsköl – hela listan

Test: Påsköl

Såväl gamla pålitliga trotjänare som spännande nykomlingar – och 2016 års utbud av påsköl bjuder glädjande nog på generellt riktigt god kvalitet. Allt om Whisky har provat igenom sortimentet och valt ut tio favoriter.

paskol-oppigards
Oppigårds Easter Ale (nr 1374, 27,80 kr)
En klassisk arbetshäst som levererar höjdarkvalitet även i år. Delikat snarare än tuff, med torkad tropisk frukt, apelsin, rågbröd och en lätt kådakänsla i smaken. Gör sig bäst till de lite lättare rätterna på påskbordet.

Dugges Easter Lager
Dugges Easter Lager (nr 1382, 19,70 kr)
Göteborgsbryggeriet lanserar två olika påsköl i år, och den här mörka lagern föll mig bäst i smaken. Rejält maltig och med doft och smak av kaffe, choklad och sötaktig apelsin.

Gathenhielm Påskbrygd
Gathenhielm Påskbrygd (nr 30905, 35 kr)
Tyvärr en väldigt lokal brygd, som endast går att få tag i på ett begränsat antal Systembolag i Kungsbackatrakten. Fruktig, elegant och finessrik. Härlig törstsläckare som också passar prima till de lättare rätterna.

Nils Oscar Kalaspåsköl
Nils Oscar Kalaspåsköl (nr 1360, 19,90 kr)
En suverän och stabil allroundöl som bjuder på torkad aprikos, citrusfräschör, knäck och sirapslimpa.

Pumpviken Påsköl
Pumpviken Påsköl (nr 1341, 30,30 kr)
Väldigt nyanserad öl som balanserar beska, frukt och rostade toner helt perfekt. Här finns också en lätt sirapssötma tillsammans med viss kryddighet. Står pall både för sillen och de lite stabbigare rätterna som revbensspjäll.

Frequency Oatmeal Porter
Frequency Oatmeal Porter (nr 1304, 24,50 kr)
Det här bryggeriet brygger sin öl hos Nils Oscar, och här har de fått till en porter med klassiska toner av choklad, kaffe och apelsin, men också en mer exotisk kryddighet som för tankarna till kanel och ingefära. Riktigt kul.

Jämtlands Påskebrygd
Jämtlands Påskebrygd (nr 1338, 19,90 kr)
Ett enkelt och rättframt öl utan krusiduller, som ändå i allra högsta grad tjänar sitt syfte. Örter, kaffe, choklad och torkad frukt i en middle-of-the-road-smakvärld.

Mohawk Dolorosa Double India Pale Ale
Mohawk Dolorosa Double India Pale Ale (nr 30906, 32 kr)
Lite för alkoholstarkt (8,5 %) för min personliga smak, men samtidigt en härligt intensiv och stor dubbel-IPA som bjuder smaklökarna på en rejäl åktur som är svår att motstå.

Wisby Påsköl
Wisby Påsköl (nr 1390, 19,90 kr)
Mörk lager med schysst beska, torkad frukt, råglimpa och ljus sirap. Stort plus för en fräsch syraton i smaken, plus den härligt långa eftersmaken.

Örbaek Påskebrygd
Örbaek Påskebrygd (nr 1345, 56,20 kr)
Kanske inte en öl för alla, men för den som vill ha något spännande att dricka i små klunkar är det här toppen. Söta mogna frukter dominerar smakbilden, tillsammans med kryddor och lite nötter. Och visst, ganska dyr, även om den kommer i 75-centilitersbutelj.

Etiketter

Andreas Grube är en mångsysslare med många strängar på sin lyra: journalist, sommelier och dessutom musiker och kompositör som skriver musik åt såväl film och tv som diverse popartister. Här på Allt om Whisky deltar han både som provare och med initierade reportage om personerna och platserna bakom spriten.