Fer à cheval cognac: Gammal fransk tradition i ny, mycket prisvärd tappning

AOW_Cognac Fer_a_Cheval
Sedan första september finns en helt ny cognac i Systembolagets fasta sortiment: Fer à Cheval VSOP (nr 320, 399 kr). Den är framtagen genom ett samarbete med cognacshuset Henri Mounier och svenske importören Enjoy Wine & Spirits.

AOW_Mickael_Bouilly1Samarbetet mellan Henri Mounier och Enjoy Wine & Spirits gjordes under ledning av Mouniers Maître de Chai (källarmästare) Mikaël Bouilly och teamet provade ett stort antal eaux-de-vie och färdig cognac.
Mikaël Bouilly är son och sonson till vinodlare i trakten och hos H. Mounier har han tillgång till en stor palett eaux-de-vie och cognac som tålmodigt mognar i husets 25 000 ekfat i källarna i deras nio lagringskällare.

– Första gången jag kom ner här blev jag helt förstummad, säger Mikaël Bouilly. Möjligheterna för honom är överväldigande.

– Vi gör hela tiden nya upptäckter och förbättringar. Det här är ett fantastiskt jobb för det finns inga gränser. När hela teamet till sist var nöjda med resultatet satte de sig ner och pratade om ett namn på den nya cognacen.

– Jag tror det var Mikaël som föreslog Fer à Cheval, berättar Enjoy Wine & Spirits affärsområdeschef Peter Kokovic.
Namnet betyder hästsko, och det är en gammal fransk tradition att förära en sådan till nygifta vid bröllop, som en symbol för framtida lycka.
Och lycka förde namnet helt tydligt med sig för Fer à Cheval vann Systembolagets sensoriska provning av 53 olika cognac VSOP.

AOW_Cred-AndyJulia

– Ytterligare ett bevis för att detta är en cognac utöver det vanliga, konstaterar en nöjd Peter Kokovic.
Cognac Fer à Cheval har en stor doft med en mängd inslag, som torkad aprikos, vanilj, nougat, rostad mandel, choklad och apelsin. Smaken har toner av fat, vanilj, nougat, kanderade apelsinskal, choklad och te. Och det ska sägas att för det priset är det här en synnerligen fin cognac.

AOW_Fer_a_Cheval_32001Cognacshuset kom till 1858 när en före detta kapten vid franska handelsflottan vid namn Henri Mounier bestämde sig för att byta yrke och istället arbeta med cognac. Tillsammans med svärfadern Jean Salomon som källarmästare och druvodlaren Eugène Bellet som partner grundades Mounier et Compaigne.

Under de första åren agerade de huvudsakligen som handelshus och köpte och sålde cognac till i första hand Nederländerna. 1874 bestämde de sig för att lansera ett eget märke: Cognac H. Mounier. Samtidigt tog de över produktionens samtliga moment, som destillering, lagring, blandning och buteljering.

1974 föddes märket Prince Hubert de Polignac. Samarbetet mellan ättlingen till den berömda franska släkten och cognacshuset var det första av sitt slag i cognacsbranschen. Sedan dess har de gjort liknande samarbeten, bland annat med stjärnkocken Paul Bocuse 1984 och nu tillhör alltså Enjoy Wine & Spirits den illustra samarbetareskaran.
Bortsett från cognac gör Mounier också Reynac, ett idag ledande märke av Pineau des Charentes som de lanserade 1969.

1960 gick Mounier samman med vinodlarorganisationen Uniccop och samma år invigdes deras nya anläggning i närliggande kommunen Gensac La Pallue. Idag förfogar de över 20 000 kvadratmeter, har sex olika buteljeringsanläggningar med en kapacitet på 12 miljoner flaskor.

Fer à Cheval VSOP (nr 320, 399 kr).

I senaste numret av vår tidning som utkommer den 13 september berättar vi mer om cognac.

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör