New Belgiums samarbete med trappisten Orval


Alla som varit i Belgien vet att landet är som gjort för att cykla. Det insåg hemmabryggaren Jeff Lebesch också när han var där och hyrde en mountainbike, som i hans hemland kallas ”fat tire”. Målet var förstås belgiska bryggerier där han blev entusiastisk över de belgiska spontanjästa ölen.

Väl hemkommen till Fort Collins i Colorado bryggde han en Amber Ale som fick namnet ”Fat Tire”. I samma veva träffade han Kim Jordan och de gifte sig 1990. De började brygga öl i källaren i allt större omfattning. 1991 tog de lån och grundade New Belgium Brewing Company.

1994 behövde de större faciliteter. De tog ytterligare lån vilket innebar en minst sagt ansträngd ekonomi.
Redan året därpå bestämde de sig för att låta de anställda också gå in som delägare, till en början handlade det om tio procent.
Den belgiska inriktningen fortsatte och 1996 anställdes bryggmästaren från Rodenbach, Peter Bouckaert, som hjälpte till att utveckla flera ölstilar, inte minst spontanjästa öl.

Kim och Jeff skilde sig 2009 och numera är Kim Jordan vd. Sedan 2012 är de det tredje största hantverksbryggeriet i USA med en produktion på 715 000 fat om året.

Nu har New Belgium samarbetat med bryggmästare Anne-Françoise Pypaert, den första kvinnliga trappistbryggaren, vid trappistklostret Orval. Resultatet är en mörk bruin, kryddad med granskott och paradisfrön. Man har använt sig av flera humlesorter, bland annat en av de få franska som finns – strisselspalt, eller sprisselspalt som den av okänd anledning kallas på ett ställe hos bryggeriet och som sedan följt med vid lanseringen. Ölet har sedan mognat på amerikanska ekfat tillsammans med rostade träspiraler. Spiced Imperial Dark Ale kallas det och ingår i New Belgiums experimentella serie ”Lips of Faith

New Belgium Lips of Faith Anne-Françoise
Nr: 11587
Storlek: 35,5 cl
Pris: 48,90 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!