Snabbtest av fyra Coopers Choice


Coopers Choice tillhör de oberoende buteljerare som vunnit konnässörernas respekt med ett antal utgivningar med väldigt hög lägstanivå. Den 7:e juli släpps fyra nya tappningar lagom till sommarsemestern, och Allt om Whisky har provat.

Highland Park Cask no. 9481, Sherry Cask Finish
Ålder / Vintage: 21yo / 1995
Region: Islands
Styrka: 49,5%
Pris: 1.599 kr
Nr: 43190-01
Doft:
Här har vi en initial spritighet; det känns något vasst i doften men ge den lite tid och karamell och kolatoner blir det som först tittar fram. Ytterligare ett par minuter i glaset ger sherryavslutningen att göra lite avtryck. Nu hittar man lättare drag av russin och rostade kaffebönor, och med några droppar vatten tar de tätposition. Kanske inte skulle gå så långt att säga att det är en typisk Highland Park, men den får definitivt balans och mer kropp med vatten i glaset.
Smak:
Ah, NU börjar den klassiska Highland Parkkaraktären göra sig påmind. Honung, lätt rök och ljung samsas med bourbonfatens vanilj och koladrag. Det är först mot slutet man skönjer sherryns inverkan – det blir aldrig en sherrybomb, utan snarare en subtil inramning av sötare sherrytoner till bourbonfatens kropp och grund.
Eftersmak:
Som en snabb pingismatch mellan bourbon och sherryfat i munnen. Det smashas hårt med J-O Waldnerprecision mellan vanilj, toffee, kaffe, russinsötma och fuktigt trä. Den hänger kvar snyggt som en ande från en annan dimension som vill påminna dig om vilken bra whisky den var när den levde i ditt glas.
Sammanfattning:
En snygg buteljering som behöver lite skjuts på traven för att blomma ut ordentligt.
Betyg: 7/10

Cambus Grain Whisky, Cask no. 61983, Sherry Cask
Ålder / Vintage: 25yo / 1991
Region: Lowlands
Styrka: 58,5%
Pris: 1199 kr.
Nr: 11035-01
Doft:
I väg av grainwhisky är 25 år inte på något sätt för gammalt – här kan man hitta pärlor som lätt drar iväg mot 35 till 40 år. Cambus brukar vara en stor, rund grainwhisky, och denna tappning är inget undantag. Trots den höga alkoholhalten sticker den inte nämnvärt i doften, utan ger ett djup med drag av mörka bär, möbelpolish och kakao. Med vatten tappar whiskyn balansen något och lutar åt ett skarpare drag med spritiga toner i näsan.
Smak:
En nyöppnad påse Bassetts vingummi med svarta vinbär, lakrits och sötare sherrytoner på tungan. Det är en fyllig, komplex smak som tar över färgpaletten med många kulörer. Med några minuter i glaset får den en blommig karaktär, som går mot lätt parfymig ton.
Eftersmak:
Blommorna och parfymen fortsätter medan fatkaraktären kommer tillbaka efter ett tiotal sekunder – och då får man ordentliga sherrydrag. Nästan som en skräckfilm när mördaren plötsligt hoppar fram när man minst väntar det. Fast angenämare då.
Sammanfattning:
Grainwhisky är ofta missförstådd, och nästan alltid underskattad. I den här Cambusflaskan finns mer karaktär och personlighet än många maltwhiskies i samma prisklass, och förtjänar att upptäckas av fler.
Betyg: 7,5/10

Bowmore, Cask no. 223, Bourbon Cask
Ålder / Vintage: 16yo/2000
Region: Islay
Styrka: 46%
Pris: 999 kr.
Nr: 11957-01
Doft:
Torrt trä, spån och rök. Spontant känns den ovanligt rökig för att vara just en Bowmore. När röken börjar skingra sig kommer bourbonkaraktären främst; den typiska vaniljen och toffeen i större portioner än man är van vid från Bowmore. Några droppar vatten lyfter tillbaka röken men adderar lite kryddighet och… salmiak. Intressant.
Smak:
Här får kryddorna ta första stegen, och salmiaken blir ännu tydligare. Nästan på väg mot turkisk peppar men balanseras upp av mörk fruktighet, och till sist röken, med sina tjäriga toner som bas.
Eftersmak:
Frukten drar mot mörka bär, röken dämpar sig och släpper fram mer av bourbonfatens vaniljtoner. Hänger kvar en stund, men inte ovanligt lång med tanke på rökigheten.
Sammanfattning:
En Bowmore för dig som vill se lite mer torvröksdrag i din whisky. De tydliga bourbonfatstonerna och starka röken gör att den närmast drar åt en Laphroaig i karaktären.
Betyg: 7/10

Laphroaig, Cask no. 9530, Sherry Cask finish, Sweden Exclusive
Ålder / Vintage: 10yo/2006
Region: Islay
Styrka: 46%
Pris: 899 kr.
Nr: 11164-01
Doft:
Återhållen rökighet, ovanligt ödmjuk för att vara en Islay-rökmaskin. Sherryavslutningen ger mörkare drag och tonar ned den första torvattacken, vilket ger en komplexitet man inte hittar i Laphroaig i vanliga fall. Efter en stund kommer de medicinala, jordiga toner man förknippar med Laffe fram, och sherryn tar ett kliv tillbaka. Vatten förstärker jordigheten och vissa läderaktiga toner.
Smak:
Mjuk som en one-piece i sammet, och perfekt balanserad mellan rökighet och fatkaraktär. Sherryn fungerar mer som en inramning eller katalysator åt de andra smakerna snarare än att ta överhanden. Snyggt och ovanligt subtil whisky, där smakerna presenterar sig försiktigt istället för att dra på sig boxhandskarna och tala om vem som bestämmer (vilket kan hända rätt ofta i Islay-whiskys)
Eftersmak:
Först i eftersmaken kommer pepprighet, kryddor och tydligare rök fram och visar sig. Medellångt avslut, men vackert välbalanserad, både mellan rök och fat, och mellan bourbon och sherryfat.
Sammanfattning:
En ovanligt tjusig Laphroaig, som vågar spela på att, oavsett vad Yngwie Malmsteen säger, Less is more.
Betyg: 7,5/10

David Mortimer-Hawkins är whiskynörden som spenderar sina dagar som A&R på Sony Music, och är delägare i bryggeriet Frequency Beer Works. Hans passion för musik, öl och whisky i lika delar lyser igenom hans smaknoter, som ofta refererar till musik och artister. Nu vet ni varför! När han inte syns hos oss hörs han allt som oftast på Bandit Radio, där han pratar om just musik, öl och whisky.