Teelings hyllning till Brabazon


Teeling Brabazon Bottling — Series 1 Limited Edition finns på Systembolaget nu. Den första omgången utgörs totalt av 12 500 flaskor med whiskey som lagrats i sherryfat av olika årgångar och storlekar. Teeling Brabazon är en ovanlig sherryfatslagrad singelmalt på 49,5% där man använt fem olika speciellt utvalda fat med varierad lagringslängd samt två typer av sherryfat som bas.

The Spirit of Dublin – Teeling Irish Whiskey Distillery utsågs 2016 till världens bästa whiskeyattraktion av World Whiskies Awards. Adressen är Merchants Quay, Newmarket, i stadsdelen The Liberties. Historiskt var den uppdelad i fyra olika ”Liberties”, det vill säga områden med rätt att skriva sina egna lagar, och som var befriade från skatter och tullar. Ett av områdena var The Earl of Meath’s Liberty som tillhörde familjen Brabazon från 1500-talet fram till mitten av 1800-talet. Det var den tredje earlen, William Brabazon (1635-1685) som gavs rättigheterna att anlägga en stor handelsplats – den fick namnet Newmarket.

Under några årtionden i slutet av 1700-talet anlades inte mindre än 37 destillerier i Dublin. Nästan alla byggdes i The Liberties och 1782 grundade Walter Teeling familjens första destilleri på Marrowbone Lane.

Några årtionden senare lagstiftades om ett minskat antal destillerier eftersom de styrande tyckte att för mycket sprit i omlopp påverkade stadsbefolkningen menligt. Walter Teeling sålde till Jameson och familjen flyttade från staden och fortsatte sin verksamhet på landsbygden.

En klar historisk parallell går till de två senaste generationerna Teeling. John Teeling har drivit destillerier i hela sitt liv. I slutet av 1980-talet köpte han det då statligt ägda destilleriet i Cooley och förvandlade det från ett enkelt potatisbränneri till ett whiskeydestilleri i världsklass. 2012 sålde John och sönerna Jack och Stephen Cooley Distillery till Jim Beam och fick tillräckligt ekonomiskt svängrum för att kunna grunda och bygga det första nya whiskeydestilleriet i Dublin på 125 år. Och att de byggde det vid Newmarket var alltså ingen slump. Och sedan de öppnade har det ju minst sagt bara gått framåt.

Och nu har alltså Teelings hyllning till New Market-grundaren kommit hit. Totalt släpps 600 flaskor i Sverige och whiskeyn finns tillgänglig via Systembolagets weblager samt i utvalda premiumbutiker. Whiskeyn är inte kylfiltrerad, precis som all whiskey från Teeling.

Faten som använts har tidigare lagrat röd sherry och vit Pedro Ximénez Sherry. Lagringstiden varierar mellan nio och sexton år.

Fatlagringen i detalj:
30% singelmaltwhiskey lagrad på sherryfat sedan 2008
30% singelmaltwhiskey lagrad på sherryfat sedan 2007
30% singelmaltwhiskey lagrad på sherryfat sedan 2005
5% singelmaltwhiskey lagrad på Pedro Ximenez-fat sedan 2002
5% singelmaltwhiskey lagrad på Pedro Ximenez-fat sedan 2001

Teeling Brabazon Bottling — Series 1 Limited Edition
Nr: 40144
Pris: 799 kr

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!