Karl Ljung gör dyrt snus

Det är tidigare Årets Kock Karl Ljung som står bakom snuset General Kardus Spring 2018. Det kommer att säljas i 1000 numrerade upplagor á 150 gram i Swedish Match fyra egna snusbutiker (Stockholm, Göteborg, Strömstad och Åre) samt på webben. De började säljas idag klockan tio och priset är 999 kronor. Jo, ni läste rätt: 999 kronor…

Likt en speciallansering av whisky, exklusiv och numrerad kommer nu Swedish Match ut med specialsnus. Det här är verkligen något för den som vill snusa med andakt! Årets General Kardus har tagits fram av Swedish Match i samarbete med Karl Ljung, tidigare vinnare i Årets Kock och deltagare i Kockarnas kamp. Nyligen öppnade Karl den italienska krogen L’Avventura på Sveavägen i Stockholm, och han har tidigare varit krögare på Hillenberg.

General Kardus Spring 2018 har en smak av rosmarin, timjan, citrus och mörka bär, samt aningen granskog. Smaksättningen och tobaksblandningen är inspirerade av svenska örter. Årets förpackning, kardusen, är framtagen av glastillverkaren Orrefors.

– Det här har varit ett mycket givande projekt som direkt fångade mitt intresse när frågan ställdes. Att ta fram Sveriges mest påkostade snus förpliktigar, och med min långa bakgrund i krogvärlden så var det gastronomiska temat givet. Vi har säsongsanpassat smaksättningen med utvalda svenska örter, och med en särskilt framtagen tobaksblandning, säger Karl Ljung.

Årets tobaksblandning består av tobak från Filippinerna, Spanien och Indien. Tobaken från Filippinerna är värmetorkad ljus Virginiatobak som har förädlats genom ett antal processteg till en så kallad semi-cavendish, en nästan svart tobak som genererar mycket smak och arom. Den spanska tobaken är av typen dark air cured och har lufttorkats. Den har en kraftig karaktär med inslag av kakao och torkad frukt som ger syrlighet. Den indiska tobaken är soltorkad, vilket ger en ljusare tobak med kryddig smak och nyanserad beska.

I General Kardus Spring 2018 har tobaken skurits som single-cut till strimlor om 0,72 millimeter, och enbart den finaste delen av tobaken, laminan, har använts. Detta ger en helt annan smakupplevelse än vanligt lössnus.

– General Kardus Spring 2018 är småskaligt och hantverksmässigt tillverkad med en särskild process och tillverkas bara denna enda gång, och det är ett idogt experimenterande med både smak och tobaksblandning. Med Karl Ljungs expertis har vi denna gång gått mer åt det gastronomiska hållet, där råvara och smak återspeglar årstiden med hjälp av svenska örter, säger Lars Öberg, Master Blender på Swedish Match.

Glastillverkaren Orrefors, som med sin anrika historia har en lång koppling till svensk gastronomi, har tagit fram årets förpackning, kardusen, till General Kardus Spring 2018. Det är ett handblåst glaskärl i mörkare grönt som har tillverkats manuellt på glasbruket i Småland.

General Kardus Spring 2018

Mängd: 150 gram
Pris: 999 kr
Försäljningsställen: Swedish Match fyra egna snusbutiker (Stockholm, Göteborg, Strömstad och Åre), samt www.swedishmatch.se.

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.