Kryddig Irländare & glutenfri spanjor


En efterrätt i sig – Brabazon 2. Den första utgåvan från irländska Teeling dök upp i höstas i Sverige och här har vi fortsättningen. Nummer 1 var jag helt fascinerad av så det var spännande att få chansen att prova denna. Det är en nyhet i begränsad upplaga där 1 200 flaskor av de 12 500 producerade faktiskt kommer till Sverige. Ganska bra utdelning till lilla Sverige, eller vad säger ni?

Whiskeyn i flaskan är mellan 8 och 16 år. Doften är kryddig och full av frukt av alla de slag. Det är intressant att prova den med lite vatten i, då öppnas en värld av dofter upp. Smaken är fyllig men en aning alkoholstark. Det finns en sötma i bakgrunden som hejdas fint tillsammans med alkoholen och kryddigheten från faten. Choklad, marsansås och röd frukt. Bra eftersmak, medellång med fattanniner och frukt som dominerar.

Teeling Brabazon Series 2 Port Cask

Nr: 40192
Alkohol: 49,5%
Pris: 799 kr

Glutenfri lager, – why not! Ämnet glutenfritt är stort och hett. Det dyker även upp glutenfria ölalternativ lite då och då. Det här är en öl jag tyckte var riktigt trevlig. Lättsam lager med bra karaktär. En finfin lunchöl om man inte ska köra bil vill säga.

Daura Damm 330 ml – Glutenfri

Nr: 1532
Alkohol: 5,4 %
Pris: 17 kr

Etiketter

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.