Glen Grant 12 YO – både mjuk och komplex


Glen Grant är otvivelaktigt ett av Skottlands allra mäktigaste destillerier där det ligger i centrala Rothes i hjärtat av Speyside. Glen Grant har ett femstjärnigt besökscentrum och den vackra destilleriparken ”Major Grant’s Woodland” lockar tusentals besökare varje år.

Glen Grant är på många sätt en mans whisky och en mans historia. Den excentriske James Grant, son till grundaren med samma namn, satte under några livfulla decennier en outplånlig prägel på sitt destilleri.

Glen Grant beskrivs som en mycket lätt whisky. Den lätta, eleganta stilen ”Majoren” James ville uppnå skulle vara ett alternativ till den mer robusta Speysidewhiskyn och till de enkla blandwhiskysorterna. Glen Grants särart har sin förklaring i ovanligt höga pannor, refluxteknik som återdestillerar spritångorna och ett snävt skuret hjärta.

Glen Grant 12 YO kom in i det ordinarie sortimentet i maj förra året, fast då var den 20 kronor dyrare. Den är en stiltypisk Glen Grant som designats för att samtidigt vara både mjuk och komplex.

Importören Nigab beskriver den själva så här:
”Stor doft med en elegant honungston. Fruktig whisky med inslag av gröna äpplen, päron och mandel. Komplex smak av fat, malt och äppelpaj. Inslag av kola, vanilj och äpple men också en liten kryddighet. Lång eftersmak.”.

Glen Grant 12 YO

Nr: 473
Pris: 359 kr)

Allt om Whiskys Emma och Jonas har provat 12-åringen i ett par goda drinkar. Se deras omdöme här:

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!