Ny serie från Glenfiddich


I destilleriet i Dufftown tillverkar Glenfiddich olika whiskies som sedan 2015 vunnit över 100 utmärkelser i whiskytävlingar världen över. Med ett fullt prisskåp och titeln världens mest prisbelönta single malt är det lätt att slappna av och luta sig tillbaka. Men Glenfiddich söker ständigt efter nya utmaningar.

Nya utgåvorna Glenfiddich IPA Experiment och Glenfiddich Project XX är starten på destilleriets nya serie med innovativa fatlagringar. IPA Experiment är resultatet av ett samarbete mellan maltmästaren Brian Kinsman och Speyside Craft Brewerys bryggare Seb Jones.

Både Kinsman och Jones kommer från en bakgrund som kemister och redan vid första mötet började de diskutera hur de kunde utveckla nya smaker. De tog fram tre typer av IPA och lät fylla nio bourbonfat som tidigare lagrat Glenfiddich. När ölet mättat eken tömdes faten och fylldes med whisky. Resultatet blev Glenfiddich IPA Experiment – en lättare whisky som slutlagrats tre månader på IPA-fat med smakinslag av citrus, vanilj och humle.

För att framställa Glenfiddich Project XX bjöd Brian Kinsman in 20 whiskyexperter från 16 olika länder till destilleriet. Väl där fick experterna i uppgift att leta bland 3000 fat för att hitta sin favoritwhisky. De 20 faten som valdes ut, bland annat Bourbon-, Sherry- och Portfat, blandades samman i en mindre vatting-tank och buteljerades under namnet Project XX.

– I vanliga fall är det endast en masterblenders smakpreferenser som avgör vilka fat som ska användas. Här har vi utmanat oss själva och istället låtit 20 masterblenders samverka, för att skapa en innovativ och oförutsägbar whisky, förklarar maltmästaren Brian Kinsman.

Glenfiddich IPA Experiment

Artikelnr: 40011
Pris: 649 kr
Alkohol: 43%.
Doft: Milda frukter, gröna äpplen, päron och humle i kombination med de klassiska söta Glenfiddich-tonerna.
Smak: Mångfacetterad med inslag av citrus och vanilj.
Eftersmak: Tydlig eftersmak med smak av humle.

Glenfiddich Project XX

Artikelnr: 40090
Pris: 699 kr
Alkohol: 47%.
Doft: Fruktig i form av äppelblommor, sommarfrukter, mogna päron och krämig vanilj.
Smak: Mild och djup med söta vinösa inslag, toner av rostad mandel, kanel och tanniner.
Eftersmak: Lång eftersmak med hint av lakrits, kokos och ek.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!