Fantastisk duo från Glenlivet & Jura


Den här gången tipsar Emma om en gammal kär whiskyvän och en mysig öwhisky.

The Glenlivet 18 YO

Glenlivet är en av dessa whiskies man kommer tillbaka till med jämna mellanrum. Som när man bjuder hem sina vänner från uppväxten. Man glömmer bort hur jäkla bra och trevligt det är när man ses. Man borde träffas oftare och precis så kände jag när jag åter testade Glenlivets 18-åring.

Doften är liten och vinner på tid i glaset men utvecklas snabbt. Honungstoppad citrus, både citron och apelsin. Lättsam vanilin.
Smaken är livlig och fatkryddig. Mogna äpplen och apelsinskal och marmelad fyller gommen. Fruktig och honungslik. Mint i eftersmaken tillsammans med pigga fat. En livlig 18-åring.

Nr: 54301
Alkohol: 43%
Pris: 689 kr

Jura 21 YO

Denna öwhisky som i unga år brukar vara manlig, djärv och lika karaktärsrik som skotska kustlandskapet. Under de 21 åren denna juvel fått ligga och vaggas i sina fat så har tonerna gift sig och den har blivit mer balanserad i sitt uttryck.

Doften är lättsam med lite vanilj, kondenserad mjölk och aprikos till en början. Med en medelstor smak och aningen oljig kommer snart aromer av färsk grapefruktjuice. Kan skönja en smak av, minns ni chokladmärket som har marsipan i sin choklad och någon sylt av olika smaker? Anton Berg – just det. Lite som en sådan med ni vet mörk choklad, marsipan aprikos/citrus-smak. Mynnar ut i en torr eftersmak. Hade velat att smaken höll i sig lite längre bara.

Nr: 30201
Alkohol: 44 %
Pris: 1099 kr

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.