Ovanligt vanlig akvavit – klassiker i nutida skrud

Vad är det för skillnad på akvavit och snaps egentligen? Akvavit tillhör den största gruppen av kryddat brännvin. Det är en skyddad titel, vilket betyder att akvaviten måste uppfylla vissa kriterier för att få kallas akvavit.

Drycken är till sin sammansättning mer komplicerad, och då ställs det också högre krav på just denna spritsort än annat kryddat brännvin. Och själva ordet snaps dyker upp i svenska språket 1799 – vilket kanske kan tyckas vara ganska sent. Naturligtvis drack man på snapssätt tidigare, men då kallades det kort och gott ”sup till maten”. Ordet snaps har vi här i Norden hämtat från tyska språkets ”schnaps” som betyder raskhet – något som händer snabbt. Och det gör ju snapsen…

Trots att ordet ursprungligen är tyskt och i olika varianter är vanligt förekommande lite här och där, så har EU ännu inte satt sina byråkratiska tänder i snapsen. Det har de däremot gjort vad gäller Akvavit, sedan den 29 maj 1989 finns paragraf 1576/89 som fastslår att en akvavit ska:

  • vara baserad på en klar sprit destillerad från lantbruksprodukter
  • ha en minimum alkoholhalt på 37,5 % (volym)
  • en karaktäristisk smak och doft av destillat av dill och/eller kumminfrö
  • får ej smaka beskt
  • torrtillsatserna får ej överskrida 15 g/l

Det är ju inte precis ont om snaps och akvavit – på Systembolaget finns inte mindre än 45 olika varianter (många av dem innehåller i sig dessutom flera olika versioner). Arcus har nyligen i sin ”Vanlig-serie” lanserat Vanlig Akvavit som de kallar en ”klassiker i nutida skrud”. Det är en traditionell akvavit, med toner av naturliga ingredienser som kummin och fänkål.

De berättar att temperaturen vid servering är viktig. Det finns snapssommelierer som menar att fatlagrad akvavit serveras bäst rumstempererad för att smakerna ska få blomma ut och komma till sin rätt. Blank akvavit däremot, rekommenderas oftast att serveras kyld. Men som med alla livets ting är det ju verkligen den egna preferensen som bör vägleda. Vad säger magkänslan? En både elegant och smakfull servering är att lägga glasen i frysen en stund innan, och förvara akvaviten i kylskåpet. Då blir snapsen krispigt sval men tillräckligt tempererad för att låta den örtiga karaktären få behagligt svängrum.

Vanlig Akvavit

Nr 82552
Volym: 70 cl
Pris: 219 kr

Foto: Marcus Ström

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!