Sveriges och Norges skickligaste cocktailskapare

Söndagen den 17 juni hölls finalen av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie för tredje året i rad. Precis som förra året hölls tillställningen på First Hotel Reisen i Stockholm, där de främsta skaparna i Sverige och Norge av Glenmorangie single malt-cocktails utsågs.

Efter en tuff kamp var juryn eniga om vinnarna Ewen Craig, bartender på Hotel Diplomat i Stockholm och Thomas Stenbeck, senior bartender på Himkok i Oslo.

Den årligt återkommande branschtävlingen The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie har ambitionen att hitta de skickligaste skaparna av cocktails med Glenmorganies single malt whisky som bas samt kora årets vinnare. Nytt för i år var att även bartendrar från grannlandet Norge har deltagit.

Ewen Craig

Liksom tidigare år fick juryn många sökanden och bidrag, varav 15 personer från Sverige respektive tre personer från Norge utsågs till ambassadörer tillika finalister. De alla har representerat The Men of Tain sedan februari och har under hela våren deltagit i workshops samt lärt sig allt om Glenmorangies historia och traditioner av den erkända barprofilen Robert Radovic.
Thomas Stenbeck

Vinnarna Ewen Craig från Hotel Diplomat i Stockholm med cocktailen ”Samhradh Mòr” (betyder summer of Tain på gaeliska) och Thomas Stenbeck från Himkok i Oslo med sin cocktail ”Togail” (betyder lifting på gaeliska) kan nu stolt titulera sig som Sveriges och Norges cocktailmästare.

– Jag är så otroligt glad, stolt och överraskad! Det var otroligt tufft motstånd med så många skickliga yrkesmän, som arbetat i branschen länge. Jag ville göra något annorlunda och samtidigt anspela på sommaren med smakerna i min cocktail Samhradh Mòr. Den här vinsten betyder mycket för mig och jag ser mycket fram emot samarbetet med Glenmorangie under det kommande året, säger Ewen.

Samhradh Mòr

 • 50 ml Glenmorangie Original
 • 40 ml aprikospurée
 • 15 ml färsk citronjuice
 • 20 ml kanelsyrup

Ewen Craig är ursprungligen från Belfast på norra Irland. Han älskar att resa och det var på det sättet han slutligen hamnade i Stockholm. Med 3,5 års erfarenhet som bartender arbetar Ewn på Hotel Diplomat sedan 2016.

Togail

 • 45 ml Glenmorangie Nectar D’ Or
 • 20 ml Tio Pepe Fino sherry
 • 10 ml Apricot brandy
 • 10 ml Cocchi Aperitivo Orange
 • 10 ml Skottgard Plum Ice Wine
 • Garnityr: Torkade plommon som har vilat i Glenmorangie Lasanta, havssalt och apelsinskal i en vecka (+5 grader).
 • Cocktailen får både en söt och salt ton som binder ihop upplevelsen av Togail. Cocktailen är försiktigt rörd och serveras med en stor isbit, perfekt för pre-batching, alltså att du göra ett flertal färdiga för servering innan gästerna kommer.

  Thomas Stenbeck har närmare 12 års erfarenhet inom restaurangbranschen och var med i teamet som öppnade Himkok 2015. Idag arbetar han som senior bartender i Distillerbaren på Himkok i Oslo, Norge.

  Foto: Hampus Danielsson (Ewen Craig & Ewens Cocktail) & Jacob Spangenberg (Stenbeck & Stenbecks cocktail)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!