BenRiachs 21-åriga tidskapsel

När affärsmannen John Duff 1897 storsatsade på sitt nya destilleri (det första var Longmorn) gjorde han det med Speysides traditionella whiskystil. Det här var före den fabriksmältade malten, före importen av amerikanska bourbonfat och det enda bränsle som fanns för att torka den groende grönmalten var torv. Resultatet blev en kraftfullare whisky, påverkad av vin- och sherryfat, destillerad av korn från åkrarna i trakten och med betydligt mer rökighet.

Som ett av mycket få destillerier i hela Skottland höll BenRiach sitt maltgolv i drift genom hela 1900-talet och fick därmed tillgång till hårt torvtorkad malt. I dag är BenRiach ensamma om att kunna buteljera hårt rökig fastlandswhisky i åldrar över 20 år.

När BenRiach nu den 18 september lanserar sin 21-åriga Temporis är tanken att återspegla den tidens whisky. Temporis är latin och betyder tid. Ett bra namn på en whisky som gjort en tidsresa tillbaka till slutet av 1800-talet när det mesta såg annorlunda ut i Speyside. BenRiach Temporis är en 21-årig tidskapsel som nu blir en permanent medlem i BenRiachs sortiment – som en hälsning till whiskyn från en gången tid.

BenRiach Temporis

Nr: 79986
Pris: 1 449 kr
PrisPris: 18 september 2018

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!