Årets Ölutvecklare: Josefine ”Ölgäris” Törnqvist

Josefine ”Ölgäris” Törnqvist har tilldelats priset Årets Ölutvecklare 2018 för att ha utmanat fördomar och inspirerat till nya möten, kunskap och ett roligare öl-Sverige. Priset delades ut på Restauranggalan i Stockholm den 22 oktober.

För ett år sedan startade ölbryggaren Josefine Törnqvist Facebookgruppen Ölgäris (gäris är slang för tjej). Inspirationen kom från Växtgäris och Streetgäris och Josefines förhoppning var att hitta kvinnor och ickebinära som ville dela sitt ölintresse med varandra. Facebookgruppen har idag över 6 000 medlemmar som gillar att prova och prata om öl. Och inte minst verkar Ölgäris för att göra hela branschen mer jämställd.

Josefine Törnqvist har på kort tid lyckats skapa en helt ny rörelse i en annars ganska mansdominerad ölkultur. Hon är verkligen en värdig vinnare av Årets Ölutvecklare, säger Henric Byström, Kommunikationschef på Carlsberg Sverige.

Årets jury bestod av

Sanna Blomquist – dryckesskribent Dagens Nyheter och redaktör White Guide;
Jörgen Hasselqvist – ölexpert, delägare på OT och ölskribent;
Ronny Karlsson – journalist och grundare av Beernews.se;
Joel Linderoth – Publisher för Land, Land Lantbruk och Land Skogsbruk och ölskribent;
Henric Byström – Kommunikationschef & ölentusiast på Carlsberg Sverige.

Deras motivering löd:
Årets vinnare har inte bara lyckats skapa en plats på nätet där alla är välkomna, utan även inspirerat till nya möten, kunskap och en roligare bransch. Ölbryggning i all ära, men årets vinnares största bedrift är nog att utmana våra fördomar och slå ett slag för gäris.

Facebookgruppen Ölgäris hittar du här: Ölgäris på Facebook

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!