Glödgade tider med Carl och Karin Larsson


I början av 1800-talet drack man glödg, vilket dock var något svårt att uttala och därefter efterhand ersattes av det betydligt enklare glögg. I Finland lär de säga glögi. Alla tre kommer förstås från glödgat vin som man kan spåra ända tillbaka till 1600-talet, och precis som tyska Glühwein, det engelska Mulled Wine och franska Brûlot har det alltid handlat om kryddade drycker som upphettades i en panna över vilket man lagt ett galler, på det lade man sedan ett stycke socker, toppsocker, som dränktes in i sprit och tändes på.

Genom uppvärmningen kom kryddorna fram bättre, och dessutom är ju klimatet häruppe sådant att varma drycker denna bistra årstid känns mycket välgörande. Det märks också i vår konsumtion, för under den relativt korta period då vi numera dricker glögg (i december, vilket är en tradition som växte fram i slutet av 1800-talet) så lyckas vi sätta i oss närmare åtta miljoner liter, och då gäller det enbart färdig glögg som säljs på flaska. Utöver det konsumeras givetvis en hel del glögg som görs i hemmen, antingen på färdiggjorda kryddblandningar eller efter gamla och nya recept.

En intressant sak i årets stora utbud är Lilla Hyttnäs Ekologiska Starkvinsglögg, som är resultatet av tre års planerande diskuterande och planerande mellan Carl Larsson-gården i Sundborn (som också heter Lilla Hyttnäs) och Moestue Sverige.

I boken En matbok som utkommer den 8 december och är skriven av Elisabeth Svalin Gunnarsson står det så här:

”På juldagsmorgonen tände Carl två ljus i alla fönster och väckte familjen. Sen gjorde han glögg i köksspisen medan Karin kokade kaffe. De plirade lycksaligt och halvsömnigt åt varann enligt Carl. Kaffet kokade över, och både kardemumman och sockerstycket till glöggen började brinna på halstret så att lågan flammade högt upp i skorstenen. Men det blev ordning på det också. Sedan for hela huset med släde till kyrkan, iklädda varma pälsar medan kyrkklockornas ljud dånade ut i den svarta morgonen.”

Lilla Hyttnäs är en traditionellt kryddad starkvinsglögg där representanter från Carl Larsson-gården har varit delaktiga i smakprocessen. Den slutliga blenden har den norske sommeliermästaren Christopher Moestue åstadkommit.

Man har tillsatt apelsin från Ghana och ingefära från Sri Lanka i kryddblandningen. Vinbasen är Sangiovese från Marche i Italien. Moestue berättar vidare:
– För att få upp alkoholen på Lilla Hyttnäs har vi använt en prisbelönt dulce cream från Bodegas Robles och tysk vetesprit.
Socker från Brasilien, akaciahonung från Ungern och russin från Turkiet står för sötman. Kardemumma från Sri Lanka och kryddnejlika från Madagaskar ger den traditionella julkryddningen. Allt är ekologiskt och glöggen är certifierad, säger Christopher Moestue.

– Det här är ett drömprojekt som går i uppfyllelse ,säger Daniel Gyhlénius, vVD och Partner i Moestue Sverige. Dels att få lansera en kvalitativ ekologisk glögg som Lilla Hyttnäs med lite lägre sockerhalt. Men vi är även oerhört stolta över att få förmånen att stödja Carl Larsson-gården och det svenska kulturarvet ekonomiskt då släktföreningen inte får några bidrag från svenska staten.

Lilla Hyttnäs Ekologiska Starkvinsglögg

Nr: 71269
Pris: 99 kr (75 cl)
Alkoholhalt: 15 %.
Lanseringsdatum: 7 november

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!