Cognac i stilarna tre!


Cognac – detta ljuva druvdestillat som fortfarande ligger lite i skymundan i Sverige. Precis som i whiskyvärlden finns det en hel del olika stilar och varianter att lära känna. Till jul har vi trots allt en tradition att se över sprithorisonten och vi köper vår flaska cognac att bjuda på till jul- och nyårshelgen.

Allt om Whisky har testat tre stycken XO (extra old) men som drar åt lite olika håll. Den ena är lite torrare och mindre söt, den andra drar åt det lite mer fruktiga och söta hållet och en tredje är lite mer balanserad i sin fruktighet och sötma.

Delamain XO Pale and Dry


Delamain har ett antal olika cognac på systembolaget. De irländska ättlingarna har inte mindre än nio generationer i ryggsäcken. De destillerar inte själva vilket gör att de är fria på många sätt vad gäller inköp av druvdestillat och cognac från andra producenter. Deras energi och satsning ligger i blending och att lagra.

Just Delamain XO Pale and Dry har en doft av vanilj, kaksmulor och lite mandelkubb.
Elegant och stilig med tydliga tannintorra inslag. Smak av vanilj, torkad aprikos och vita russin.
En till början söt fruktig lätt söt smak avslutas med en torrare finish som går mot mjölkchoklad i smaken. Fantastiskt stilig cognac som passar den som gärna väljer torrare och mindre söta destillat.

Delamain XO Pale and Dry

Nr: 137
Pris: 841 kr (70 cl)

Dobbé Cognac XO Edition de Noel


Cognachuset grundades 1787 i byn Salignac-sur-Charente och idag är det åttonde generationen som driver företaget. Just Dobbé Cognac XO Edition de Noëlb är en efterrätt i sig. Den har en doft av russin, dadlar och apelsincest. Smaken är rund och har en balanserad men tydlig fruksötma. Tonerna drar åt torkad frukt med julkryddor och valnötter. cognacen har en medel- till långfinish.

Dobbé Cognac XO Edition de Noel

Nr: 10728
Pris: 399 kr (50 cl)

Braastad XO Christmas Edition


Till förra julen lanserades denna diamant på Systembolaget. Missade du den då har du fortfarande möjlighet. I slutet av 1800-talet flyttade Sverre Braastad från Norge till staden Jarnac för att jobba på cognachuset Bisquit. Att han sedan fick upp ögonen för Edith Rousseau (barnbarn till Médéric Tiffon) är vi tacksamma för. Det var nämligen de som tog över företaget och än idag har de flera ättlingar som jobbar där.

Braastad XO Christmas Edition är en intensiv och samtidigt balanserad cognac. Passar vintern igenom med sin smak av vanilj och torkade frukter. Tänk er när man torkar apelsinskivor i ugnen, strör på julkryddor och doften sprider sig i huset. Det tillsammans med aprikos, vanilj och choklad i smaken. Aning kryddig från faten som ligger som en förnimmelse i bakgrunden. Kan inte låta bli att tänka på jul även om den passar vid andra tillfällen. En rund och balanserad cognac som har en trevlig mjuk finish.

Braastad XO Christmas Edition

Nr: 43051
Pris: 399 kr (50 cl)

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.