Star Trek-whisky beamas i mars 2019


Uttrycket ”beam” (stråla, överföra information med infrarött ljus eller på liknande sätt) är troligen inspirerat av tv-serien Star Trek, fast där syftar beaming på teleportering. (”Beam me down, Scotty!”)

Star Trek skapades av Gene Roddenberry och i huvudrollerna återfanns bland annat William Shatner, Leonard Nimoy och DeForest Kelley. Star Trek utspelar sig i ett utopiskt 23:e århundrade och handlar om besättningen och deras äventyr ombord på rymdskeppet Enterprise.

Star Trek omfattar sju tv-serier, tretton spelfilmer samt hundratals romaner, datorspel och andra verk som tillsammans bildar ett fiktivt Star Trek-universum. Den 8 september 1966b sändes det första avsnittet i amerikansk TV, men det allra första manuset refuserades av tre stora tevebolag. Och när väl NBC nappat och börjat sända serien blev den ingen större succé, efter nedskärningar och sämre sändningstider lades serien ner 1969. Men sedan fick den snart kultstatus – och resten är historia, som man säger. Idag är varumärket en miljardindustri med mässor för anhängarna och en omfattande produktion av bland annat böcker, DVD-filmer, leksaker och kläder. Star Trek är ett kulturfenomen och anses ofta vara den mest betydelsefulla och populära science fiction-serien genom tiderna.

I mars ”beamas” whiskyn Montgomery Scott som skapats av den amerikanska oberoende buteljeraren Silver Screen Bottling Company – de har tidigare lanserat tre spritsorter på temat Star Trek: Ten-Forward Vodka och två bourbonbuteljeringar döpta efter Captain Kirk.

Nu är det Montgomery Scott som fått ge namn åt en treårig whiskyblend som beskrivs som ”väldigt mjuk med en mycket svag rökighet”. Den uppges ha gjorts i Glasgow av ”ett av de mest medaljerade destillerierna i Skottland”. Prislappen för en 75-centilitersflaska är $ 49.95 (cirka 450 kronor) och den kan redan nu förbeställas på webbsajten Montgomery Scott, men i mars 2019 kommer den att ”bemas” över resten av världen…

I Star Trek uppges chefsteknikern Scott (”Scotty”) vara född i Glasgow 2222 och har alltid en flaska ”mycket, mycket gammal” skotsk whisky med sig på rymdskeppet Enterprise. Han spelades från början av den kanadensisk-irländska skådespelaren James Montgomery Doohan, som gick bort 2005 och hans roll spelas av Simon Pegg i den elfte och tolfte Star Trek-filmen 2009 och 2013, regisserade av J.J. Abrams.

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!