Hvenus från Hven

Hvenus rågwhisky från svenska Hven. Här framställd i sin karaktäristiska trekantiga flaska, belyst från ett fönster bakifrån  i destilleriet.
Hvenus är en rågwhisky komponerad av Master Distiller Henric Molin på destilleriet Spirit of Hven. Varje batch består av 42 fat sammangifta, syresatta och försiktigt filtrerade innan buteljering vid 46,5 %vol. Ingen kolfiltrering, färgämnen eller sockertillsatser, bara lagrad på den bästa amerikanska ek (Quercus Alba) destilleriet kunde hitta. Faten har mognat mellan tre och sex år, delvis i lagerhus med kontrollerat klimat.

Namnet har den förstås fått efter den andra planeten i vårt solsystem – men genom ett märkligt sammanträffande så är planetsymbolen för planeten Venus densamma som alkemiska symbolen för koppar och det är ju vad som formar den jästa sädesmäsken till just blivande whisky.

Symbolen för koppar och venus.
Symbolen för koppar och venus.

Smaken beskrivs som stark men utan att för den skull vara överväldigande. Själva skriver de: ”Balansen landar mitt fram på tungan och framhäver den krämiga söt-peppriga rågkaraktären”.

Den 7 december gör Hvenus entré på Systembolaget – 8 000 flaskor närmare bestämt som har numret 40342 och prislappen lyder 395 kronor.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!