The Green Hustle – mindre barsvinn

Problemet med svinn i barer är stort. Bara i London efterlämnar barerna 800 000 ton skräp varje år. ‘The Green Hustle’ är ett nytt initiativ som syftar till att minska svinnet i världens barer. Med initiativet vill man inspirera bartenders till att jobba på ett mer hållbart sätt genom att lära ut roliga och enkla ”hustles” som de kan ta till sig och använda redan idag.

Bex Almqvist, en av initiativtagarna bakom The Green Hustle

– Få människor associerar barer med hållbarhet idag, men jag tror att vi snart kommer att se ett uppvaknande och en mer ansvarstagande cocktail-era. Det är egentligen enkelt att börja motverka barsvinn. Gör lag av använda och kantstötta frukter, kompostera, sluta använda plast – och gå med i rörelsen, säger Bex Almqvist, medskapare av the Green Hustle och Global Marketing Manager On TradeAbsolut Vodka.

Frågan om matsvinn och hållbara val inom restaurangvärlden har länge varit aktuell. Nyligen har rörelsen tagit steget in i barvärlden där barer som Dandelyan (London), Native (Singapore) och Trashtiki (pop-up) är starka förespråkare och initiativtagare. Utmaningen med barsvinn är stor. De 800 000 ton skräp som årligen lämnar Londons barer är mer än den sammanlagda vikten av stadens invånare (!). Ett plastsugrör tar naturen cirka 200 år att bryta ner och omkring 8,5 miljoner sugrör slängs i bara Storbritannien varje år. Det finns omkring 50 000 barer i Storbritannien, 60 000 barer i USA och 260 000 barer i Spanien – det blir mycket skräp sammanlagt.

Dandelyan bar, London
Native bar, Singapore
Native bar, Singapore

The Green Hustle är en ny global plattform för bartenders skapad av före detta bartendern Bex Almqvist tillsammans med Ricardo Dynan, Global Varumärkesambassadör för Absolut och anti-waste bartenderduon Trashtiki. Bartendern Hampus Thunholm från välrenommerade Svartklubb by Fäviken i Sverige har också varit en avgörande part i skapandet av programmet. The Green Hustle vill inspirera och möjliggöra att bartenders runt om i världen jobbar mer hållbart genom att visa upp verktyg och fördelar på ett roligt och lättsamt sätt.

Här några svinnminskande tips:
1. Koka en lag av frukt som blivit för gammal eller kantstött: Citrus är den mest använda ingrediensen i en bar och den ingrediens som slängs mest. Citrus för en bartender är vad ben är för en kock. Så börja koka och skapa smakrik lag av citrus!
2. Gör dig av med plasten: Glöm sugrör av plast: använd tasting-skedar istället när du smakar av och använd inget annat än komposterbara eller återvinningsbara sugrör till drinkarna.
3. Återvinn: Återvinn glas, papper och burkar. Återvinn allt du kan.
4. Frys is en gång till: Att göra is kräver både vatten- och energiresurser under frysprocessen. Drinkar som skakas med stora iskuber och sen silas över ny is är ett slöseri på vatten. I slutet av kvällen, återfrys is som smält och använd den nästa dag. Då är isen redan filtrerad, vilket sparar en del jobb.
5. Kompostera: Börja fokusera på kompostering, det är den ultimata Green Hustle Level Up för vilken bar som helst.
6. Sluta använd engångsingredienser: Tänk på råvaror och ingredienser utifrån ett helhetsperspektiv och på hur många sätt de kan användas. Som exempelvis en citron där du kan använda juicen, skalet, pickla den, skala den och använda den som garnityr.
Recept på sex ”low-waste” cocktails hittar ni på:
thegreenhustle.com

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!